Wikipedija:Wikimanija 2016.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Logo ovogodišnje Wikimanije

Petak 24. lipnja[uredi kôd]

Važne napomene, ili pouke za one manje mudre[uredi kôd]

 • Tko ne krene na put u četvrtak, krene u petak. Smiley.svg
 • Tko kaže da su samo hrvatske autoceste prazne (npr. Zagreb - Varaždin radnim danima navečer u siječnju, veljači, ožujku, pa i travnju osim na Uskrs)? Ako iz Ljubljane idete za Veneciju preko Trsta (Sežane), doći ćete na komad autoceste u Sloveniji gdje nema žive duše. Kakvih 5-10 km vidio sam jedan (pokretan) kamion, pitao sam se jesam li ušao u Zonu sumraka, osim sablasnog kamiona - nigdje nikoga.
 • Bolje u petak rano ujutro nego u podne, jer ne želite biti na autocesti kraj Venecije u podne ili poslijepodne, vjerujte mi na riječ. Njemačke su me autoceste naučile da je desni trak za kamione, a lijevi ili lijeva dva za aute. U Italiji kamioni znaju zauzeti sva tri traka ako imaju šansu, pa se vi fućkajte. Ne vrijedi imati plavi Maserati od čijeg zvuka motora vam se rade trnci na koži, kad je švapski stau ispred vas. Tj. talijanski, ista stvar.
 • Dosta s "cestovnim" crticama. Smiley.svg Bit će ih još, ne može bez toga.

Italija[uredi kôd]

Lijepa zemlja. Puno putokaza. Ali na njima ne piše ono što bi trebalo, kao i obično.

Como je veliko jezero. Ali zašto na nijednom putokazu ne piše Varenna? Lecco ovo, Lecco ono, ali predraga (eufemizam za jednu drugu riječ) Varenna nigdje. Fora su kružni tokovi svako malo. Ako krivo skrenete, svako malo imate šansu legalno se okrenuti za 180 stupnjeva. Nije mi trebalo, ali nije loša ideja.

Esino Lario. Nema još članak, bit će uskoro. Kako ga naći? Znate gdje je u Hrvatskoj Zavižan? Znate? Super. Znate gdje je Kuterevo (di su medeki)? Znate i to? Super. E onda još "50 km" jahanja po brdima. Nema dolina. Zamislite da sljemensku cestu suzite za metar ili dva, produžite za 10-ak kilometara i proglasite ju dvosmjernom cestom.

Ali to nije sve. Shogun noževi su stijene s lijeve i desne strane ceste kojih nema na Sljemenu. Zavoji (oni od 180 stupnjeva) slični su najgorim zavojima s Jadranske magistrale, ali su malo uži. Dobra je stvar što nema puno prometa. K'o da na Zavižanu ima puno prometa?

E da, carabinijeri se voze u Land Roverima lijepe nijanse plave boje (ok, vidio sam i jedan policijski BMW). Ne zanima me kako se mimoići s Land Roverom u zavoju, ne želim znati.

Mislim da je sad dosta o prometu. Dvije slike za svaki slučaj:

Open Street Maps prikaz, nema izohipsa
Karta s preciznijim prikazom terena

CEE sastanak[uredi kôd]

 • Formalizacija CEE Wikimedije
CEE ekipa nazočna na Wikimaniji

Ako stvar radi, nebitno je gdje se neka država odnosno wiki(p|m)edijska zajednica zemljopisno ili kulturalno nalazi, u centralnoj ili istočnoj Europi ili ne. Primjer - Pjesma Eurovizije - Izrael nije u Europi (iako nije jako daleko), ali ako njima paše sudjelovati, ako nitko nema ništa protiv, čemu cijepati dlaku?

Činjenica: 3 suradnika hrvatske Wikipedije postavilo je oko 12.000 slika na zajednički poslužitelj, stoga je povelik broj spomenika u Hrvatskoj već "obrađen".

Što bi se još moglo napraviti - Asaf je primijetio da je wikipedija savršeno sposobna stvoriti dobre popise. Naime netko započne neki popis, netko drugi doda ovo, netko treći ono, na kraju imamo 150 (ili 1500) stavki na popisu, onda se za par stvari kaže da to zapravo nisu spomenici nego ...., i nakon izvjesnog vremena imamo popis. Takav proces funkcionira prilično dobro na svim wikipedijama, jer ne zahtijeva previše razmišljanja, nego samo elementarno razlikovanje pojmova. I to je dugoročno korisna stvar.

Dakle, možemo napraviti popis spomenika u Hrvatskoj, može se složiti popis (poželjno automatizirani) koji spomenici još nisu pokriveni, i na taj način može se "završiti" WLM projekt/zadatak za Hrvatsku. Naravno, takav projekt nikad ne može biti 100 % gotov (novi spomenici se pojavljuju ako ne svaki dan, ali svake godine se negdje nešto novo napravi što može ući u ovu kategoriju).

Što kaže Shyamal - lako je uslikat neki spomenik ili zgradu ili nešto, ali kad dođete doma i želite postaviti sliku ili slike na wiki, lako se može dogoditi da ta slika u višoj-boljoj rezoluciji, bolje kompozicije (bolji kadar), bolje ekspozicije itd već postoji na zajedničkom poslužitelju.

Stoga bi bilo pametno upozoriti suradnike koji se žele aktivirati u slikanju znamenitosti - spomenika Hrvatske da pokušaju raditi to planski. Ako ništa drugo, možemo im to predložiti. Možda će netko poslušati. Smiley.svg

Iako, u ovom trenutku ne postoji bulet-proof i user-friendly način provjere, jer nemamo automatizirani popis što imamo a što nemamo po gradovima, nego treba malo surfati kategorijama na zajedničkom poslužitelju. Nije to preteško, ali može se napraviti bolje rješenje.

Subota 25. lipnja[uredi kôd]

Prevođenje[uredi kôd]

 • problemi - mnogobrojni :)
  • ako je izvorni članak dug - problematična kvaliteta prijevoda
  • NPOV pristup određenih projekata (moj komentar - kategorije na en wiki su ponekad smiješne - Staljin je dobar primjer)
  • nemogućnost automatskog prijevoda s nekoliko projekata, ograničeni smo na jedan projekt
  • zašto se gumb automatski otvara pri započinjanju svakog članka? Postavke???
  • međuwiki poveznice su ponekad loše, različit kulturni kontekst uzrokuje nemogućnost potpunog odnosno cjelovitog prevođenja
 • Sažetak - izvor - ako je preveden cijeli članak (nije potrebna povijest izvornog članka), Amirove riječi - pitao pravni tim WMF-a. Ako se zaboravi, na SZR.
  • Na rumunjskoj wikipediji imaju predložak na SZR

Vođenje[uredi kôd]

 • više od 100 zajednica
 • Tko se ne osjeća dobro ako ga se nazove voditeljem ili vođom? Javio se Nijemac. Deutsch kentniss ist muss, Deutschkenntnisse notwendig, tako njekako.
 • popis vrlina dobrih osoba u zahtjevnim ulogama (strpljivi, dosljedni, ustrajni, empatija, uvjerljivost, spremnost na žrtvovanje, puni razumijevanja, trajalo je nabrajanje par minuta.....). U jednom trenutku se dogodila prava erupcija smijeha kad je rečeno - previše očekujete od wikipedista (u izvorniku - you really expect too much from a wikipedian). Wikibizut.svg
 • može li svatko biti vođa?
  • Može.
  • Ne može.
  • Oboje.
  • Nijedan odgovor nije netočan.
 • Pitanje moderatoru (voditelju) - jeste li bili voditelj ove diskusije? smijeh

SVG[uredi kôd]

Varljive slike, tj. slike koje lažu iako mogu biti istinite[uredi kôd]

 • ovdje dođe poveznica na prezentaciju (jednom), vizualna tema treba slike za pojašnjenje

Nedjelja 26. lipnja[uredi kôd]

Kategorije, kategorije, ali ne one na koje mislite[uredi kôd]

Ne na wiki (u užem smislu), nego na zajedničkom poslužitelju.

 • kategorije tipa: "white male looking left" (bijelac koji gleda prema lijevo) ili "Animals which species name starts with letter D" i unutra "Dogs" kategorija ne bi smjele postojati! (ovo ne želim pisati na hrvatskom, da ne bi netko dobio "pametnu" ideju. ;)
 • Dvije najkonkretnije odnosno najpametnije ideje:
  • Potrebna je internacionalizacija kategorija jer to olakšava pronalaženje, no nije uvijek jednostavno - kulturni kontekst različitih jezika nije identičan. Potrebno je (ili poželjno) omogućiti da različiti jezici imaju mogućnost u određenim slučajevima vidjeti različit skup kategorija.
  • Omogućiti oznake (tagove) uz sustav kategorija, jer iako se radi o sličnim pojmovima, ne radi se o identičnim pojmovima. Oznake bi eliminirale dio besmislenih kategorija, dok je sustav kategorija i nadalje potreban jer omogućava hijerarhijsko pretraživanje slika (i drugih medija na ZP-u), oznake nisu hijerarhijske.

Animirani SVG-ovi, nastavak[uredi kôd]

 • Iako animacije rade u najmanje tri testirana preglednika (Chrome/Chromium, Firefox i Opera), postoje situacije kad se SVG ne učita (Firefox) i potrebno je ponovno učitati sliku (F5 ili Ctrl+R, tj. obično osvježavanje ne pomaže, u URL trakici treba lupiti enter i onda radi).

Predavanje o wiki-alatima[uredi kôd]

Wikipedija na mobitelima[uredi kôd]

 • Sve više ljudi rabe mobitele za pristup internetu, pa isto tako gledaju wikipediju na mobitelu. Tome se prilagodio Facebook (ima najmanje dvije svoje aplikacije za mobitel, osnovnu i posebnu za pričanje/tipkanje/chat), pa su stoga razvijene Wikimedijine aplikacije za mobitele (nije novost, ali čemu se gombat na mobitelu svejedno od 4 ili 6 palaca ako je normalno računalo s ekranom od najmanje 14 palaca i s mišem pri ruci?) - sad je prošlo dovoljno vremena pa se zna da cca. polovicu prometa Wikipedije čine mobiteli!

Razno[uredi kôd]

Ako je njima vruće, onda znate da je zaista vruće
Hrana na Wikimanijama nikad nije loša, slika za uvjerene "frutarijance" (ananasi su bili prilično fini)