Wildpoldsried

Izvor: Wikipedija
Sunčev toplovodni sustav s prisilnim kruženjem vode se sastoji uglavnom od sunčevih toplovodnih kolektora, sunčevog spremnika topline, pomoćnog grijača, toplovodnih cijevi, te pumpe i regulacijskog sklopa koji njome upravlja

Wildpoldsried je mjesto i općina u okrugu Oberallgäu, u Bavarskoj (Njemačka). Prvi zapisi o Wildpoldsriedu potječu još iz 1392., prilikom prodaje obližnjeg dvorca. Trenutno mjesto ima 2531 stanovnika.

Izvori obnovljive energije u Wildpoldsriedu[uredi | uredi kôd]

Zelena inicijativa Wildpoldsrieda je započeta 1997., kada je selo odlučilo izgraditi nove industrije, s tim da je cijela incijativa ostala na lokalnoj razini, te joj je cilj bio ne napraviti dug. Tokom zadnjih 14 godina selo je devet općinskih zgrada opremilo sunčevim toplovodnim kolektorima, izgradilo je četiri uređaja za proizvodnju bioplina (peti se upravo gradi) i postavilo je sedam vjetroagregata, s tim da će još dva postaviti naknadno. Uz to u selu čak 190 kuća ima sunčeve toplovodne kolektore, ima i tri male hidroelektrane, ekološku kontrolu poplava i prirodni sustav kanalizacije.

Svi ti sustavi omogućili su Wildpoldsriedu, koji ima samo 2531 stanovnika ,da proizvede 321% više električne energije nego što im je potrebno, te da godišnje zarađuje 4 milijuna eura prodajom energije državnoj mreži. Zeleni ciljevi su tamo bili tako uspješni da su napravili i WIR-2020 (Wildpoldsriedov Inovativno Vodstvo), kojim pozivaju građane da naprave svoj dio u očuvanju okoliša i da stvore zelene poslove na lokalnom prostoru.

Wildpoldsried je osvojio mnoge njemačke i međunarodne nagrade, koje se bave obnovljivim izvorima energije, te imaju i organizirane turističke obilaske, kojima pokazuju drugim odborima sela kako da sami postignu slične rezultate. Od nesreće u Fukushimi, gradonačelnik Wildpoldsrieda je imao i međunarodne pozive, te je bio i u Rusiji i Rumunjskoj, gdje je predstavljao uspjehe Wildpoldsrieda.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1] "Njemačko selo proizvodi 321% energije više nego što koristi", www.obnovljivi.com, 2011.