William Randolph Hearst

Izvor: Wikipedija
William Randolph Hearst, 1906.

William Randolph Hearst, (San Francisco, Kalifornija, 29. travnja 1863.Beverly Hills, 14. kolovoza 1951.),[1] bio je američki političar i vlasnik novina. Bio je sin Georga Hearsta.

Njegova posvećenost američkom novinskom svijetu donijela mu je bogatstvo. Gradi fantastični "Hearst Castle" nedaleko San Simeona u Kaliforniji gdje se družio s tadašnjim poznatim zvjezdama npr. s Charliem Chaplinom i Mary Pickford. Nije štedio na novcu za uređenje Hearst Castlea: zidovi unutrašnjeg bazena bili su obloženi zlatom, vanjski bazen je izgrađen u rimskom stilu, s mramornim podovima i skupim antikvitetima iz svih krajeva svijeta.

Navodno je William Randolph Hearst inspirirao Orsona Wellesa za glavni lik iz filma Građanin Kane (Citizen Kane, 1941.), što je Hearsta vrlo razljutilo. Palača iz filma Xanadu mogla je vrlo lako biti Hearst Castle. Upravo kao što je Kane napravio, pokušao je i Hearst od svoje netalentirane ljubavnice napraviti zvijezdu na filmu i u kazalištu. Građanin Kane je također bio bez skrupula kada je trebao napraviti senzaciju ili pozivati na rat u svojim novinama, baš kao i medijski mogul Hearst.

Patriciju Hearst, njegovu unuku, otela je 1974. godine američka teroristička organizacija SLA (Symbionese Liberation Army) koja joj je navodno isprala mozak i nagovorila je na učešće u pljački banke. Tom prigodom je uhićena ali ju je djelomično pomilovao Jimmy Carter a kasnije do kraja Bill Clinton. Vjeruje se da je to bila posljedica Stockholmskog sindroma.


Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi William Randolph Hearst