William Wallace

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
William Wallace

Sir William Wallace (škotski gaelski: Uilleam Uallas, oko 1270. - 23. kolovoza 1305.), legendarni škotski odmetnik, nacionalni junak i vođa Škota u Ratovima za škotsku nezavisnost. Bio je visok blizu dva metra.

Škotska njegova doba bila je okrutno potlačivana od strane engleskih okupatora. Prvi put su ga napali dok je prodavao ribu. Nakon ubojstva supruge, osvećuje njenu smrt ubivši njenog krvnika. Tadašnji kralj Engleske, Eduard I. zvan Dugonogi, počeo je okrutnu hajku na njega i sve Škote.

11. rujna 1297. Wallace pobjeđuje Engleze u bitci kod Stirlinškog mosta. Sa 2.300 vojnika protiv oko 10.000 engleskih. U toj je bici poginuo Andrew Moray, uz Wallacea najveći predvodnik Škotskih ratova za samostalnost. Za taj uspjeh dobiva u ožujku 1298. titulu Sir i biva imenovan glavnim zapovjednikom škotske vojske i "čuvarem škotskog kraljevstva".

Titule Čuvara Škotske se odrekao nakon poraza u bitki kod Falkirka. Uhićen je 3. kolovoza 1305.u Robroystonu u blizini Glasgowa. Mučen je i ubijen zbog izdaje 23. kolovoza 1305. Obješen je, a tijelo mu je raščetvoreno. Glava mu je nabijena na kolac i postavljena na Londonski most, a udovi poslani u 4 engleska grada, Newcastle, Berwick, Stirling i Perth.

Škotska neovisnost izborena je 1314. bitkom kod Bannockburna.


Tank template.svg Nedovršeni članak William Wallace koji govori o vojnom zapovjedniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.