William od Gloucestera

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
William od Gloucestera

William od Gloucestera (24. srpnja 1689. - 29. srpnja 1700.), dansko-norveški princ i engleski vojvoda od Gloucestera, bio je najduže preživjelo dijete princa Georgea od Danske i Norveške i buduće kraljice Ane.

Životopis[uredi VE | uredi]

Budući da je bio jedino preživjelo dijete engleske i škotske prijestolonasljednice, očekivalo se da će jednoga dana naslijediti majku i postati kralj. Rođen je za vrijeme vladavine svoga tetka, istovremeno majčinog prvog rođaka, Williama III. Engleskog i II. Škotskog, te je po njemu dobio ime. William III. mu je i dao titulu vojvode od Gloucestera. Sa devet godina princ William je dobio vlastitu poslugu.

Williamovo zdravlje je bilo slabo za vrijeme cijelog njegovog kratkog života. Patio je od epilepsije od rođenja i njegovi roditelji su se bojali za njegov život. S vremenom su napadi epilepsije postali rijeđi i njegovi roditelji su se preselili na selo, vjerujući da će mu čist zrak pomoći. Nije mogao ni hodati ni govoriti do treće godine života, a kasnije se nije mogao sam penjati stepenicama. Unatoč fizičkoj slabosti, Vilim je bio smatran prilično inteligentnim.

Princ se razbolio nakon jedanestog rođendana. Liječnici su mislili da se radi o boginjama, te su na njemu provodili opasne i uglavnom beskorisne metode koje su se tada smatrale liječnjem. Umro je nekoliko dana kasnije, a autopsijom se došlo do zaključka da je patio od hidrocefalije. Sahranjen je u Westminsterskoj opatiji.

Po Willlamu je grad Williamsburg u Virginiji dobio ime.