Windermere

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Windermere
Lake windermere in 2005.jpg
Lokacija Lake District, SZ Engleska
Koordinate 54°21′″N 2°56′″W / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 54°21′″N 2°56′″W / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Površina 14,7 km²
Najveća dubina 67 m
Nadmorska visina 40 m
Najveća širina 1,6 km
Najveća dužina 16,9 km
Države Flag of England.svg Engleska

Windermere je jezero u sjeverozapadnoj Engleskoj. Nalazi se u nacionalnom parku Lake District. Od polovice 19. stoljeća je među najpopularnijim turističkim odredištima Ujedinjenog Kraljevstva.

Jezero Windermere je dugo 16,9 km, a široko između 400 m i 1,6 km. S površinom od 14,7 km2 najveće je englesko jezero. Blizu sjeverne obale je najdublje, 67 m, a nadmorska visina je 40 m. Voda na južnom kraju jezera istječe u rijeku Leven.

Windermere ima 18 otoka.[1] Najveći otok je Belle Isle, koji je dug oko 1 km. Jezero ima i trajektni prijevoz. Na obalama su usidrene brojne jahte i gliseri. Ljeti jezerom plove parobrodi, a jedna od turističkih znamenitosti je upravo muzej parobroda (Steamboat Museum).

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Windermere islands. Lake District National Park (engl.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Windermere