With or Without You

Izvor: Wikipedija
»With or Without You«
U2
Singl s albuma The Joshua Tree
Objavljeno 21. ožujka 1987.
Snimanje 1986.
Žanr rock
Trajanje 4:53
Izdavač Island Records
Producent(i) Brian Eno, Daniel Lanois
Kronologija singlova – U2
"The Unforgettable Fire"
(1985.)
"With or Without You"
(1987.)
"I Still Haven't Found What I'm Looking For"
(1987.)

"With or Without You" prvi je singl grupe U2 s albuma The Joshua Tree iz 1987. godine. Ovo je ujedno i jedna od najpoznatijih pjesama ove grupe. Singl je objavljen u ožujku 1987. godine te je ubrzo postao prvi singl grupe U2 koji je u Americi došao do broja jedan i zadržao se na tom mjestu čak tri tjedna. U Britaniji je bio nešto manje uspješan; tek 4. mjesto, no čak jedanaest tjedana se zadržao u Top 75. No, bez obzira na to, ovo je prvi singl grupe U2 koji je na ljestvicama prošao bolje u Americi nego u Britaniji.

2004. godine, magazin Rolling Stone smjestio je ovu pjesmu na 131. mjesto u izboru 500 najboljih pjesama svih vremena. Čitatelji tog magazina su ovu pjesmu proglasili i najboljim singlom 1987. godine. "With or Without You" prvi je put izvedena pred publikom 4. travnja 1987. godine u drugom nastupu na turneji "Joshua Tree Tour" te se od tada izvodi na gotovo svim njihovim koncertima. Na singlu se osim ove pjesme nalaze i "Luminous Times (Hold On To Love)" i "Walk to the Water".

Riječi govore o ljubavnoj vezi, a mogu se protumačiti na više načina. Napisao ih je Bono koji je želio napisati ljubavnu pjesmu koja govori o stvarnim problemima koji se pojavljuju u vezama.

U tijeku turneje "Rattle and Hum", Bono je dodao riječi na kraju pjesme: "We'll shine like stars in the summer night We'll shine like stars in the winter night Love, love will tear us apart...again."

Nedovršeni članak With or Without You koji govori o uglazbljenoj pjesmi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.