With or Without You

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
“With or Without You”
U2
Singl s albuma The Joshua Tree
Objavljeno 21. ožujka 1987.
Snimanje 1986.
Žanr rock
Trajanje 4:53
Izdavač Island Records
Producent(i) Brian Eno, Daniel Lanois
Kronologija singlova – U2
"The Unforgettable Fire"
(1985.)
"With or Without You"
(1987.)
"I Still Haven't Found What I'm Looking For"
(1987.)

"With or Without You" prvi je singl grupe U2 sa albuma The Joshua Tree iz 1987. godine. Ujedno je ovo i jedna od najpoznatijih pjesama ove grupe. Singl je objavljen u ožujku 1987. godine te je ubrzo postao prvi singl grupe U2 koji je u Americi došao do broja jedan i zadržao se na tom mjestu čak tri tjedna. U Britaniji je bio nešto manje uspješan; tek 4. mjesto, no čak jedanaest tjedana se zadržao u Top 75. No, bez obzira na to, ovo je prvi singl grupe U2 koji je na ljestvicama prošao bolje u Americi nego u Britaniji.

2004. godine, magazin Rolling Stone smjestio je ovu pjesmu na 131. mjesto u izboru 500 najboljih pjesama svih vremena, čitatelji tog magazina su ovu pjesmu proglasili i najboljim singlom 1987. godine. "With or Without You" prvi je put izvedena pred publikom 4. travnja 1987. godine, u drugom nastupu na turneji "Joshua Tree Tour", te se od tada izvodi na gotovo svim njihovim koncertima. Na singlu se osim ove pjesme nalaze i "Luminous Times (Hold On To Love)" i "Walk to the Water".

Riječi govore o ljubavnoj vezi, a mogu se protumačiti na više načina. Napisao ih je Bono koji je želio napisati ljubavnu pjesmu koja govori o stvarnim problemima koji se pojavljuju u vezama.

U toku turneje "Rattle and Hum", Bono je dodao riječi na kraju pjesme: "We'll shine like stars in the summer night We'll shine like stars in the winter night Love, love will tear us apart...again."


Wikimic2-cropped.svg Nedovršeni članak With or Without You koji govori o uglazbljenoj pjesmi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.