Prijeđi na sadržaj

X (društvena mreža)

Izvor: Wikipedija
X
Logo
URL https://x.com
Alexa rank 44[1] (2020.)
Komercijalna? da
Vrsta društvena mreža
Registracija potrebna
Kreirao Jack Dorsey
Noah Glass
Biz Stone
Evan Williams
Objavljeno 21. ožujka 2006.
Status aktivna

X ili Twitter je internetska društvena mreža za mikro-blogging, tj. namijenjena je za slanje (i čitanje) kratkih poruka i novosti koje su prema imenu mreže nazvane tweet-ovima. SMS poruke na mobilnim telefonima ograničene su na 280 znakova, a tweetovi su zasnovani na tekstu poruka od najviše 280 znakova. Twitter koriste mnoge poznate ličnosti i tvrtke koje ga koriste za promoviranje svojih proizvoda. Twitter (/ twɪtər /) je mrežna vijest i usluga društvenog umrežavanja u kojoj korisnici postavljaju i komuniciraju s porukama, poznatim kao "tweets". Te su poruke izvorno ograničene na 140 znakova, no 7. studenog 2017. granica je udvostručena do 280 znakova za sve jezike osim japanskog, korejskog i kineskog. Registrirani korisnici mogu postavljati tweetove, ali oni koji su neregistrirani mogu ih samo pročitati. Korisnici pristupaju Twitteru putem web sučelja, SMS-a ili aplikacijskog softvera za mobilne uređaje ("app"). Twitter, Inc. je sa sjedištem u San Franciscu, Kalifornija, Sjedinjenim Državama, i ima više od 25 ureda širom svijeta.

Twitter je u ožujku 2006. godine stvorio Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone i Evan Williams i pokrenuta u srpnju te godine. Usluga je brzo stekla popularnost širom svijeta. Tijekom 2012. više od 100 milijuna korisnika zabilježilo je 340 milijuna tweeta dnevno, a usluga je obrađivala prosječno 1,6 milijardi upita za pretraživanje dnevno. U 2013. godini bila je jedna od deset najposjećenijih web stranica i opisana je kao "SMS interneta". Od 2016. godine Twitter je imala više od 319 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. Na dan predsjedničkih izbora SAD-a 2016. godine, Twitter se pokazao kao najveći izvor vijesti, s 40 milijuna tweetova vezanih za izbore poslane do 10:00 sati. (Istočno vrijeme) tog dana.

Mogućnosti mreže[uredi | uredi kôd]

Pošiljatelj može ograničiti isporuku poruka do onih u njegovu krugu prijatelja ili može ostaviti otvoreni pristup svima (što je pretpostavljeni odabir).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Alexa Rank. Alexa Internet. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. studenoga 2019. Pristupljeno 3. svibnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak X (društvena mreža) koji govori o internetu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.