Xokleng

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Xokleng (Aweikoma, Shokleng, Xakléng, Xokrẽ, Xokré, Chocren, Aweikoma-Kaingang, Danas sami sebe oni sa rezervata Terra Indígena Ibiram zovu Laklanõ), jedno od plemena Caingangan Indijanaca iz brazilske države Santa Catarina, danas na rezervatima TI Laklãnõ Ibirama (općine José Boiteux, Victor Meirelles, Doutor Pedrinho i Itaiópolis; 634, 1982 s 600 Mbyá i Apapocúva ili Nhandéva]) i AI Rio dos Pardos (općina Porto União; 55, 1990.) Pacifizirao ih je Cândido Rondon 1914. [1].

Sakupljanje i lov bile su najvažnije djelatnosti. Kod Aweikoma ribolov nije postojao, a imao je uopće manji značaj kod istočnobrazilkskih plemena, nešto malo kod Timbira. Povrtlarstva je bilo u njihovoj ranijoj poznatoj povijesti, ali su od njega odustali, vjerojatno kako bi bili mobilniji, zbog ratova sa bijelcima, pa su se preorijentirali na sakupljanu divljeg voća, gomolja, meda i drugih plodova. U današnje vrijeme uzgajaju manioku, koja jwe zamijenila pindo palmu (Žele palma).

Tradicionalna Xokléng organizacija su egzogamni patrilinealni klanovi, svaki sa svojim osobnim osobnim imenima za članove i dizajnom bojanja tijela. Muškoj djeci u dobi od dvije ili tri godine buši se donja usna. Muškarci se obično žene djevojkama mlađima od sebe, u slučaju da ona nije još dobila svoju prvu menstruaciju (odnosno ušla u pubertet), on živi zajedno sa njezinim roditeljima.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]