Zamuco

Izvor: Wikipedija

Zamuco, grupa indijanskih plemena porodice Zamucoan iz Bolivije, Paragvaja i susjednih predjela Brazila. Pleme Zamuco dalo je cijeloj grupi svoje ime. Teritorij Zamucoan Indijanaca prostire se zapadno od rijeke Paraguay. Glavna plemena su Guarañoca, Chamacoco, Tsiracua i Moro ili Morotoco. Zamuco su polunomadska plemena koji žive u polupustinjskom kraju od lova i nešto agrikulture. Organizirani su po malenim bandama koje se sastoje od nekoliko obitelji i labavim autoritetom poglavice. Religiozni život poznat je tek Chamacoco Indijancima ali oni nisu pravi Zamuco. Zamuci održavaju inicijacije za mlade muškarce u kojima se maskirani muškarci izdaju za duhove. Da ne bi umrle, žene ovim ceremonijama ne smiju prisustvovati. Bolesti liječi šaman koji održava vezu s natprirodnim svijetom.

Stari Zamuco Indijanci su izumrli a njihovi srodnici Chamacoco danas su pod utjecajem bijele civilizacije i gube kulturni identitet. Srodna Zamuco plemena Tsiracua i Moro su preživjela ali nisu u najboljim odnosima s bijelcima.

Plemena Zamuco[uredi | uredi kôd]

I Sjeverni Zamuco

II Južni Zamuco

Ayoreo. Potomci starih plemena Zamuca. Sada u departmanu Santa Cruz i Alto Paraguay u Boliviji. 2,016. ih je registrirano 2002.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]