Zastava Britanske Kolumbije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Zastava Britanske Kolumbije temelji se na štitu pokrajinskih grupa Britanske Kolumbije. Na vrhu zastave je prikaz kraljevske zastave Unije, koji je u sredini prostrujao krunom, a sa suncem ispod, predstavljaju mjesto pokrajine Britanske Kolumbije na zapadnom kraju Kanade.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Od 1870. do 1906. godine, Britanska Kolumbija povremeno je predstavljala modificirana britanska plava zastava s različitim oblicima velikog pečata Kolonije Britanske Kolumbije. Sadašnja zastava Britanske Kolumbije temeljila se na rukama pokrajine iz 1906., koju je dizajnirao anglikanni svećenik Canon Arthur John Beanlands of Victoria. Izvorno, na rukama su imali zastavu Unije na dnu. To se promijenilo jer je u sukobu s izrazom "Sunce nikada ne postavlja na Britansko carstvo". Na temelju revidiranog dizajna Beanlandsa, zastava britanske Kolumbije predstavljena je 14. lipnja 1960. od strane premijera W. A. C. Bennetta, a prvi put je letjela na brodskom motoru BC Sidney (kasnije Queen of Sidney).

Dizajn[uredi | uredi kôd]

Četiri valovite bijele i tri valovite plave linije simboliziraju položaj pokrajine između Tihog oceana i Stjenovitih planina. Postavljanje sunca predstavlja činjenicu da je Britanska Kolumbija najzapadnija pokrajina Kanade. Sunce također može odražavati pokrajinski moto "Splendor sine occasion" (ljepotu bez smanjenja), odnosno, sunce koje nikad ne postavlja (na Britanskom carstvu). U Kanadi se može tvrditi, Carstvo živi u simbolima zemlje i parlamentarnim institucijama. Zastava Unije na vrhu odražava britansku baštinu pokrajine, a kruna u središtu predstavlja kako je britanska Kolumbija postala krunska kolonija i postigla odgovornu vladu. Kanadska kraljevska obitelj Zastava ima omjer 3: 5. [3]

Zastava Britanske Kolumbije slična je zastavama britanskog indijskog oceanskog teritorija. Ona također nosi sličnosti sa zastavom županije Suffolka u Velikoj Britaniji.