Prijeđi na sadržaj

Zastava M02 Kojot

Izvor: Wikipedija
Zastava M02 Kojot
Vrsta Teška strojnica
Država podrijetla Srbija
Povijest proizvodnje
Projektant Zastava Arms
Proizvođač Zastava Arms
Svojstva
Dužina 1.970 mm
Masa 48,8 kg
Streljivo 12.7×108mm
Dužina cijevi 1.100 mm
Broj žljebova 8
Brzina gađanja 700 met./min.
Kapacitet spremnika lanci sa 60 metaka
Ciljnik Tvornički postavljen čelični ciljnik s mogućnošću montiranja optike.

Zastava M02 Kojot je teška strojnica kalibra 12.7 mm kojeg je razvila i proizvodi srpska vojna industrija Zastava Arms iz Kragujevca.

Karakteristike[uredi | uredi kôd]

Mitraljez M02 Kojot je po izgledu i karakteristikama veoma sličan ruskom teškom mitraljezu Kord a može se postavljati na tronožno postolje svog prethodnika Zastave M87. Konstrukcija mitraljeza osigurava pouzdanu funkcionalnost bez zastoja te rad u svim klimatskim i terenskim uvjetima.

Cijev Kojota izrađena je metodom hladnog kovanja a unutrašnjost same cijevi je kromirana čime je osigurana dugotrajnost s nepromjenjivim balističkim karakteristikama. Može ju se brzo i lako skinuti s mitraljeza i postaviti novu. Na ustima cijevi nalazi se skrivač plamena koji raspršuje barutne plinove i smanjuje bljesak plamena prilikom paljbe čime položaj vojnika ostaje prikriven.

Oružje koristi streljivo kalibra 12.7×108mm s lanca kapaciteta 60 metaka koji je smješten u kutiju sa streljivom. Prilikom paljbe, čahure se izbacuju naprijed bez opasnosti da će strijelcu ili nekome u blizini odletjeti u lice.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]