Zbornik zrakoplovnih informacija

Izvor: Wikipedija

U zrakoplovstvu, Zbornik zrakoplovnih informacija (engl. AIPAeronautical Information Publication), publikacija koju je definirala Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva kao službenu objavu državnih vlasti koja sadrži vrijedeće zrakoplovne informacije bitne za zračnu plovidbu.

Osmišljen je kao priručnik s iscrpnim podatcima o propisima, postupcima i drugim informacijama važnim za let zrakoplova u državi na koju se odnosi. Obično se izdaje u ime uprave civilnoga zrakoplovstva određene zemlje.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Struktura i sadržaj AIP-a su standardizirani međunarodnim ugovorom preko ICAO-a. AIP uobičajeno ima tri dijela: "GEN" (općenito), "ENR" (putno) i "AD" (zračne luke). Dokument sadrži brojne detaljne karte od kojih su većina sastavni dio "AD" dijela, s detaljima i kartama svih javnih zračnih luka.

AIP podliježe redovnim obnovama i revizijama u propisanim ciklusima. Za značajnije operativne promjene informacija, koristi se ciklus poznat kao "AIRAC" (zrakoplovni podatci o propisima i kontroli): revizija se provodi svakih 56 dana (dvostruki "AIRAC" ciklus) ili svakih 28 dana (pojedinačni "AIRAC" ciklus). Ove promjene se šalju unaprijed kako bi svi korisnici mogli ažurirati zrakoplovne podatke u svojim Sustavima za upravljanje leta. Neznatne promjene objavljuju se u redovnim izdanjima.

U nekim zemljama AIP je neslužbeno poznat kao Priručnik pilota.

Elektronički AIP[uredi | uredi kôd]

Eurocontrol je objavio specifikacije za elektronički AIP (eAIP).[1] Cilj eAIP specifikacije je uskladiti strukturu i predstavljanje AIP-a za digitalne medije.[2] U tom smislu, digitalno izdanje papirnate inačice AIP-a obično je dostupno u PDF formatu, dok je elektronički AIP uz PDF dostupan i u drugim oblicima, prikladnijim za elektroničko razmjenjivanje i za čitanje na zaslonu. Mnoge zemlje svijeta pružaju digitalni AIP bilo na kompaktnom disku, uz pretplatu ili na web stranicama.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]