Zbornik zrakoplovnih informacija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

U zrakoplovstvu, Zbornik zrakoplovnih informacija (Eng: AIP(Aeronautical Information Publication)) definiran je od strane Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva kao službena objava informacija državnih vlasti koja sadrži važeće zrakoplovne informacije bitne za zračnu plovidbu.

Osmišljen je kao priručnik s iscrpnim podatcima o propisima, postupcima i drugim informacijama važnim za let zrakoplova u državi na koju se odnosi. Obično se izdaje od strane ili u ime uprave civilnog zrakoplovstva određene zemlje.

Pregled[uredi VE | uredi]

Struktura i sadržaj AIP-a su standardizirani međunarodnim ugovorom preko ICAO-a. AIP uobičajeno ima tri dijela: "GEN" (općenito), "ENR" (putno) i "AD" (zračne luke). Dokument sadrži brojne detaljne karte od kojih su većina sastavni dio "AD" dijela, s detaljima i kartama svih javnih zračnih luka.

AIP podliježe redovnim obnovama i revizijama u propisanim ciklusima. Za značajnije operativne promjene informacija, koristi se ciklus poznat kao "AIRAC" (zrakoplovni podatci o propisima i kontroli): revizija se provodi svakih 56 dana (dvostruki "AIRAC" ciklus) ili svakih 28 dana (pojedinačni "AIRAC" ciklus). Ove promjene se šalju unaprijed kako bi svi korisnici mogli ažurirati zrakoplovne podatke u svojim Sustavima za upravljanje leta. Neznatne promjene objavljuju se u redovnim izdanjima.

U nekim zemljama AIP je neslužbeno poznat kao Priručnik pilota.

Elektronički AIP[uredi VE | uredi]

Eurocontrol je objavio specifikacije za elektronički AIP (eAIP)[1]. Cilj eAIP specifikacije je uskladiti strukturu i predstavljanje AIP-a za digitalne medije[2]. U tom smislu, digitalno izdanje papirnate inačice AIP-a obično je dostupno u PDF formatu, dok je elektronički AIP uz PDF dostupan i u drugim oblicima, prikladnijim za elektroničko razmjenjivanje i za čitanje na zaslonu. Mnoge zemlje svijeta pružaju digitalni AIP bilo na CD-ROM-u pretplatu ili na web stranicama.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. EUROCONTROL - Specification
  2. EUROCONTROL - Electronic Aeronautical Information Publications (eAIP)