Zimoslavni darovi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zimoslavni darovi
Naziv izvornika Winterfair gifts
Autor Lois McMaster Bujold
Država Engleska
Jezik engleski jezik (izvorno)
Vrsta djela novela
Rod
(stil, žanr)
znanstvena fantastika
Datum (godina)
izdanja
2002. u Hrvatskoj i Rusiji, a 2004. u Engleskoj .
Mjesto radnje Barrayar
Glavni lik(ovi) Roic, Taura i Miles Vorkosigan

Zimoslavni darovi je kratka znanstveno fantastična priča koju je napisala Lois McMaster Bujold, a logički prethodi Građanskoj dužnosti.

Zanimljiva je činjenica kako je ova priča bila ranije izdana u Hrvatskoj i Rusiji nego u Engleskoj i drugdje. U Hrvatskoj je tako ova knjiga izdana 2002. u nakladi Algoritma, dok je u Engleskoj objavljena u veljači 2004. kao dio antologije Neodoljive sile (Catherine Asaro, urednik).

Radnja priče[uredi | uredi kôd]

Priča se odnosi na vjenčanje Milesa i Ekaterine ali s perspektive Milesovog oružnika, Roica. On je tek pristigao iz provincije na novu dužnost u Vorbarr Sultanu i zapravo se tek navikava na međugalaktičko okruženje. U priču je uključen Taurin prvi posjet Barrayaru. Genetski stvorena da bude zastrašujući vojnik i suočena s činjenicom kako joj je životni vijek drastično kraći od bilo kojeg prosječnog čovjeka, nezgrapno se pokušava uklopiti u sredinu koja se boji svih „mutića“. Pomoć gospe Alys Vorpatril bila je više nego dobrodošla da se otkrije prava ženstvenost ispod te zastrašujuće vanjštine. Njezin odnos s Roicom ima više razina, a najsmješniji su njegovi nevješti pokušaji da se zbliži s njom. Kao Barrayarac usađen mu je prilično crno-bijeli pogled po pitanju svih galaktičkih dostignuća i općenito izražava gađenje prema svemu umjetno stvorenom (nenamjerno je uvrijedio Tauru), s druge strane Taura ga neodoljivo provlači.

Iako je čitava priča jednostavna i vrti se oko svakodnevne teme vjenčanja, radnja će se zakomplicirati kada Taura zahvaljujući svojim sposobnostima uspije razotkriti pokušaj ubojstva Ekaterine, što je posredno bio i napad na Milesa. Skupa ogrlica bila je premazana jakim otrovom koji počinje djelovati već u samom kontaktu s ljudskom kožom, a Ekaterina je već počela pokazivat prve simptome trovanja. Taura i Roic uspijevaju zajedno pokvariti podli plan i vjenčanje se održava prema planu (uz pokoju manju Ivanovu psinu).

Pogledati također[uredi | uredi kôd]