Zonski presing

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Zonski presing je najagresivniji oblik zonske obrane. Sadrži u sebi suštinu zonske obrane, ali po cijelom igralištu ili na ¾ ili pak na ½ igrališta. Za sprovođenje zonskog presinga igrači moraju biti odlično pripremljeni; fizički, tehnički, taktički i mentalno. Momčad se može pripremiti za zonski presing samo onda ako su njeni igrači postigli visoki stupanj individualne obrane. Ona podrazumijeva naviku rada nogu, uzdužnih i poprečnih premještanja po igralištu.

Taktika[uredi VE | uredi]

Taktika zonskog presinga sastoji se u udvajanju igrača, odnosno napadača s loptom. Redoslijed zadataka je najčešće: usmjeravanje dodavanja, zatim usmjeravanje igrača koji vodi loptu i na kraju udvajanje i osvajanje lopte. Najpovoljnija mjesta za udvajanje su svi uglovi igrališta, a posebno uglovi između uzdužnih crta i središnje crte.

Ciljevi[uredi VE | uredi]

Primaran cilj je znači pravljenje greške od strane napadača (presjecanje dodavanja ili koristeći pravilo 5 sekundi i 8 sekundi) i kao drugo oduzimanje lopte od njega. Primjena zonskog presinga nije laka, poradi čega se u utakmicama ne koristi često. Što više on se primjenjuje uz potrebnu predostrošnost. Njegov se uspjeh zapravo zasniva na faktoru iznenađenja.

U učenju zonskog presinga treba biti strpljiv jer je u biti igranje zonskog presinga prilično rizično i zato razne njegove kombinacije treba odlično uvježbati. Ovakvom obranom protivnik gubi samopouzdanje i primoran je da remeti svoj stil igre. Ukoliko obrana ne uspije u svojim akcijama i napadači pređu s loptom u reket, obrambeni igrači će preći na zonsku obranu ili čovjek na čovjeka.

Unutarnje poveznice[uredi VE | uredi]