Zvonimir Iveković (atletičar)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Zvonko Iveković)
Zvonimir Iveković

Datum rođenja 10. srpnja 1935.
Mjesto rođenja Bjelovar
Datum smrti 2. siječnja 2023.
Mjesto smrti Bjelovar
Športski podatci

Zvonimir „Zvonko” Iveković (Bjelovar, 10. srpnja 1935. – Bjelovar, 2. siječnja 2023.) bio je hrvatski atletski trener i bivši atletičar.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo je proveo u rodnom Bjelovaru. Zaljubio se u atletiku nakon posjeta atletskog natjecanja na stadionu Kantrida u Rijeci, 1952. godine.Od tada se bavio atletikom. U Zagrebu je završio školu za trenera 1954. godine.[2] Na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu (današnjem Kineziološkom fakultetu) specijalizirao je rekreaciju.[2] Studirao je i na Pedagoškoj akademiji.

Natjecao se dvadeset godina u atletskoj disciplini 110 m prepone.[3] Pobijedio je na Hanžekovićevom memorijalu u Osijeku 1963. godine.[1][2] To je bio jedini Hanžekovićev memorijal izvan Zagreba. O njegovoj pobjedi se puno pisalo, bio je na naslovnici Sportskih novina. Jedan od njegovih trenera bio je Ivan Gubijan, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine. Nastupao je za državnu reprezentaciju. Dao je velik doprinos u razvoju sporta i rekreacije u Bjelovaru,[2] organizirao je sa suradnicima raznovrsna prvenstva sportaša rekreativaca. Devet godina predavao je tjelesni odgoj i promicao atletiku u Medicinskoj školi u Bjelovaru.

Djelovao je kao atletski trener od osnutka atletskog kluba u Bjelovaru, koji se u početku zvao AK Partizan, a kasnije AK Bjelovar. Postigao je vrlo zapažane rezultate kao atletski trener.[1] Pod njegovim vodstvom klub je dao tridesetak reprezentativaca i 12 državnih rekordera usprkos nedostatku pravog atletskog stadiona.[2] Vodio je državnu atletsku reprezentaciju na tri europska prvenstva. Desetak puta vodio je reprezentaciju na nastupima u inozemstvu. Bio je predsjednikom atletskih trenera Hrvatske, članom komisije za natjecanje i delegat na prvenstvima države.[1] Bio je i član Izvršnog odbora, Stručne komisije i predsjednik Natjecateljske komisije te predsjednik Hrvatske atletske lige-sjever. Uz sve to, bio je i poznati i cijenjeni atletski sudac na velikim atletskim natjecanjima.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Bjelovar.live – IN MEMORIAM: Umro je Zvonimir Iveković. Objavljeno 3. siječnja 2023. Pristupljeno 7. siječnja 2023.
  2. a b c d e Zvono.eu – Jelena Ivezić: »Zvonimir Iveković. Na atletskoj stazi i u 81. godini života«. Objavljeno 7. srpnja 2016. Pristupljeno 7. siječnja 2023.
  3. Novi Bjelovarac, gradski list, 17. studenoga 2005. Bjelovar
  4. Zvono.eu – Milan Starčić: »Odlazak atletičara Zvonimira Ivekovića (1935.-2023.)«. Objavljeno 4. siječnja 2023. Preuzeto 12. siječnja 2023.