Ahmed Musa

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "nogometaš/trener/izbornik".
(Primjeri uporabe predloška)
Musa u dresu Nigerije na SP-u 2018. u Rusiji

Ahmed Musa (Jos, 14. listopada 1992.), nigerijski nogometaš i reprezentativac. Uglavnom igra na mjestu napadača. Trenutno je na posudbi u moskovskom CSKA.

Prvi je Nigerijac koji je zabio dva pogotka na jednoj utakmici Svjetskog prvenstva i prvi Nigerijac koji je zabijao na dvama uzastopnim svjetskim prvenstvima.

Postavio je rekord za najviše zabijenih pogodaka u jednoj sezoni Nigerijske lige, zabivši 18 pogodaka u 25 utakmica.

Upisao je 42 nastupa i 10 zgoditaka za VVV-Venlo u nizozemskoj Eredivisi. Za njega su se tada zanimali i Tottenham, Ajax i pojedine bundesligaške momčadi, no na kraju je potpisao za moskovski CSKA za koji je prvijenac zabio Romi u Ligi prvaka. Bio je najbolji strijelac CSKA u sezoni 2015./16. sa 17 pogodaka u 40 odigranih susreta.

U ljeto 2016. odlazi u Leicester City za 16 milijuna funti. Prvijenac je zabio Barceloni u prijateljskoj utakmici Međunarodnog kupa prvaka.

Za nacionalnu momčad odigrao je 73 utakmica i zabio 15 zgoditaka. Zabio je po dva pogotka Argentini na SP-u 2014. i Islandu na SP-u 2018. donijevši Nigeriji jedinu pobjedu na prvenstvu i zaradivši nadimak "Lionel Musa" (aluzija na Lionela Messija).[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. HINA. 'LIONEL MUSA' - SRUŠIO JE ISLAND, DOBIO NOVO IME I BEZ PARDONA NAJAVIO RUŠENJE MESSIJA I ARGENTINE Sportske novosti, 23. lipnja 2018. (pristupljeno 11. srpnja 2018.)