Aktinidija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Aktinidija (kivi)
Plod
Plod
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Ericales
Porodica: Actinidiaceae
Rod: Actinidia
Vrsta: A. deliciosa
Dvojno ime
Actinidia deliciosa
C.F.Liang.& A.R.Ferguson.
Područje života

Aktinidija ili kivi (lat. Actinidia chinensis) je voće porijeklom iz južne Azije, a u Kini je više od 2000 godina poznat kao ljekovito voće. Danas se najviše uzgaja na Novom Zelandu koji je i najveći svjetski proizvođač.

Kivi se po uzgoju i sadnji može usporediti s vinovom lozom. Višegodišnja je listopadna biljka sa listovima u obliku srca. Plod je okrugao, sa dlačicama, zelene unutrašnjosti sa crnim žilicama i sitnim košticama. Ugodnog je kiselkastog okusa.

Hranjiva vrijednost[uredi VE | uredi]

Razne sorte kivija

Kivi sadrži najviše C-vitamina od svih poznatih vrsta voća. U 100 g ploda ima oko 300 mg C-vitamina, što je gotovo 30 % od sadržaja. Također sadrži oko 180 mg vitamina A, vitamina B1 i B2. Sadrži gotovo 10 % šećera, te kalcija, željeza, magnezija, te fosfora. Od kivija se prave gotovo sve vrste pripravaka, od vina, kolača, jogurta, sladoleda, sokovi i ostali pripravci.

Kivi posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam. Konzumiranjem kivija organizam se opskrbljuje velikim količinama vitamina C što može reducirati rizik od pojave bolesti srčanog i krvožilnog sustava, moždanog udara ili raka. Može pripomoći i zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, apsorpciji željeza i zdravlju zubi i desni.[1]

Uzgoj[uredi VE | uredi]

Na uspješan uzgoj kivija utječu: toplina, vlaga, tlo i vjetar. Kivi je jednospolna biljka, te se za uzgoj mora sa ženskim sadnicama posaditi i muške. Na 5 ženskih, sadi se 1 muška stabljika. Sadi se u podneblju sa mnogo vlage i topline. Ipak, može u fazi mirovanja podnijeti i –20 stupnjeva C. Najveći problem su proljetni mrazovi kad počne faza vegetacije. Tada i najmanji mraz može uništiti cjelogodišnji rod. Visoke temperature ljeti bez vlage isto uništava urod. Kivi se sadi u duboka drenažna tla, koja lako primaju korijenje. Tlo treba imati relativno malu količinu vapna.

Proizvodnja kivija 2005.

Najveći svjetski proizvođači kivija su Italija, Novi Zeland i Čile. Slijede Francuska, Grčka, Japan, Iran, SAD, Kanada i Kambodža.

Varijacije[uredi VE | uredi]

Na tržištu postoji više vrsta kivija, tako postoje Abbott, Monty, Bruno, Alison, Hayward od ženskih sorti, te Matua, Tumori, KlonM1 i KlonM2 od muških sadnica.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://www.coolinarika.com/namirnica/kivi/ Preuzeto 25. ožujka 2013.