Aliakmon

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Aliakmon, Ἁλιάκμων
Aliakmonas bridge.jpg
Most na umjetnom jezeru Polyfytos (1352 m.) preko rijeke Aliakmon u prefekturi Kozani
Duljina 297 km
Izvor planina Gramos u Pindskom gorju (blizu Albanske granice)
Pritoci Greveniotis, Venetikos, Sarandaporos
Države Grčka
Gradovi Kastoria, Veria, Nestorio, Argos Orestiko, Servia
Ulijeva se u Egejsko more

Aliakmon (grčki: Ἁλιάκμων, Haliákmōn, na modernom grčkom: Αλιάκμονας, Aliákmonas, na makedonskom: Bistrica) najduža je grčka rijeka sa svojih 297 km. Englezi nazivaju tu rijeku Haliacmon ( po novogrčkom demotičkom izgovoru- Aliákmonas), za rijeku je često ime i Aliákmon ( po starijem novogrčkom načinu izgovora - katharevousa), kod nas i ostalih slavenskih geografa (Čeha, Poljaka, Rusa) udomaćio se stariji način izgovora - Aliakmon.

Rijeka izvire na planini Gramos u Pindskom gorju blizu granice s Albanijim na sjeveru Grčke, zatim teče u pravcu jugoistoka. Zatim mjenja smjer te teče sjeveroistočno kroz grčke periferije Zapadnu i Centralnu Makedoniju, zatim pored jezera Kastorija. Tu rijeka mijenja smjer i teče u pravcu juga pa zatim opet sjeveroistoka kroz Solunsku nizinu i ulijeva se u Egejsko more u zaljevu Termaiko. Tu tvori veliku deltu na zapadnom dijelu Solunskog zaljeva, zajedno sa rijekom Vardar i rijekom Ludias.

Rijeka Aliakmon izuzetno je važna za navodnjavanje, njome služe brojni poljoprivrednici u prefekturama; Florina, Kastoria, Grevena, Kozani, Imatia i Pieria ( to je poljoprivredni kraj). Na rijeci se nalazi kanjon kod grada Veria. Kod grada Kozanija napravljeno je umjetno jezero - Polifitos ( 20 km dugo i 4 do 5 km široko) zbog navodnjavanja.

U doba antike, Klaudije Ptolomej naziva planinski masiv u kojima izvire rijeka sjeverni Pind) Canalovii. Po Juliju Cezaru rijeka tvorila je granicu između Makedonije i Tesalije, danas to nije tako. Ali je moguće da su rijeke Aliakmon i Ludias imale zajednički tok u antičko vrijeme, slika dolje pokazuje moguću spojnicu rijeka.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Aliakmon
Moguća antička spojnica rijeka
Satelitska snimka toka rijeke Aliakmon (rijeka je posvijetljena)