All Due Respect

Izvor: Wikipedija
"All Due Respect"
Epizoda serije Obitelj Soprano
Epizoda br. Sezona 5
Epizoda 65
Scenarij David Chase i Robin Green & Mitchell Burgess
Režija John Patterson
Produkcijski br. 513
Originalno emitirana 23. svibnja 2004.
Gostujući glumci

vidi dolje

Kronologija epizoda
← Prethodna Sljedeća →
"Long Term Parking" "Members Only"
Popis epizoda Obitelji Soprano

"All Due Respect" je 65. epizoda HBO-ove televizijske serije Obitelj Soprano. To je 13. i posljednja epizoda pete sezone serije. Napisali su je David Chase, Robin Green i Mitchell Burgess, režirao John Patterson, a originalno je emitirana 6. lipnja 2004.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Tony je prisiljen donijeti odluku o svojem rođaku Tonyju Blundettu. Kako obitelj Lupertazzi nasrće na vojnike Sopranovih, posebno Bennyja, te prijeti Christopheru, Tony zna da ne smije oklijevati s akcijom. Na rođendanskoj večeri Raymonda Curta, Tony održi govor o trenutačnoj poziciji obitelji. Kaže, "moramo se odnositi prema ovome kao obitelj, a oni koji ne budu postupali u skladu s tim... snosit će odgovarajuće posljedice." Međutim, vojnici ne odustaju bez otpora. Vito Spatafore kaže kako je spreman umrijeti za pravu stvar, ali da je ova situacija "sranje". U mesnici, Larry Boy Barese i suradnici razgovaraju o Tonyjevoj naklonosti prema svojem rođaku Tonyju B. te da bi bilo koga drugoga predao.

Tony zamoli savjet Strica Juniora, koji se još uvijek nalazi u kućnom pritvoru. Pokazuje se da Junior nije od pomoći jer mu je poremećena koncentracija - više je zabrinut za slanje košare s voćem svojem odvjetniku, Haroldu Melvoinu, koji je nedavno doživio moždani udar. Tony zatim potraži pomoć od dr. Melfi, ali kako on ne smije ulaziti u detalje, ona mu ne uspijeva pružiti željeni savjet. Dr. Melfi postaje frustrirana jer većina Tonyjeva života nije uključena u terapiju. Tony posjećuje Paulieja i otkrije sliku konja Pie-O-My i sebe, koja je trebala biti spaljena. Uzima je i odnosi u kontejner. Bacajući sliku u kontejner, Tony se zagleda u ruku na slici koja drži mač.

Dok Tony B. stiže iz kupnje u nedavno upražnjenu farmu ujaka Pata, Tony priđe straga na trijem sa sačmaricom i ustrijeli rođaka, poštedivši ga spore i mučne smrti koju bi mu priuštila obitelj Lupertazzi. Soprano zatim obavještava Phila Leotarda gdje se Tony B. skriva. Nakon što Leotardo stiže kasnije kako bi se osvetio, očekuje kako je Tony B. živ, ali se šokira ugledavši truplo na hrpi cjepanica. Johnny Sack kasnije nazove Tonyja s liječničkog pregleda i kaže mu da "to nije riješilo stvar". Tony pristane sastati se s Johnnyjem sljedećeg jutra u Johnnyjevoj kući kako bi razriješili obiteljske razmirice.

Tony pronalazi Christophera i upućuje ga da uzme Blundettovo tijelo i spali ga. Razgovaraju o Adrianinu ubojstvu i povezanosti s FBI-em. Tony upita Christophera je li Adriana možda spomenula išta FBI-u o Matthewu Bevilaqui ili Ralphu Cifarettu. Christopher se i dalje osjeća iznimno uzrujanim i izdanim, ali kaže kako je bio oprezan da ne oda informacije o ubojstvima.

A.J. planira zabavu s prijateljem koja se ispostavlja iznimno uspješnom. On i prijatelj zarađuju po 300 dolara. Nakon što Carmela i Tony saznaju za njegovu poslovnu shemu, Carmela otkriva da je A.J. upitao svoga savjetnika koji bi kolege bili prikladni za planiranje događaja. Carmela kaže i kako A.J. provodi "svo svoje vrijeme" gledajući DVD izdanje filma 54 o Steveu Rubellu, čovjeku koji je pokrenuo slavni njujorški disko Studio 54. Sopranovi pronalaze utjehu u činjenici da je A.J. "zagrijan za nešto".

Sljedećeg jutra, Tony i Johnny Sack sastaju se u Sackovu domu u New Jerseyju kako bi pokušali pronaći rješenje trenutačnih problema između svojih obitelji. Tony ponudi udio od kasina na Aveniji Bloomfield, kojeg je Tony povjerio sada svojem pokojnom rođaku, kao dio mirovne ponude za Sacka da proslijedi Philu. Sack razmisli o ponudi, a Tony se nada da će nastaviti surađivati s njujorškom obitelji. Dok Johnny poziva Tonyja unutra na kavu, Tony ugleda muškarce kako dolaze iz šume u dvorište i pobjegne. Johnny pokuša učiniti isto, ali FBI pretraži kuću i susjedstvo Sacrimonijevih, a Sack biva uhićen. Nekoliko sati kasnije, nakon što je Tony pješke došao do svojeg susjedstva, nazove svojeg odvjetnika, Neila Minka, kako bi mu rekao što se dogodilo. Mink ga obavještava da je John optužen na temelju informacija prikupljenih od Jimmyja Petrillea, koji je godinama surađivao s FBI-em. Mink kaže Tonyju da bude sretan jer nije spomenut u optužnici. Tony konačno stiže kući preko svojeg stražnjeg dvorišta te pokuca na vrata da mu Carmela otvori. Ona ga pušta unutra, čudeći se zašto su Tonyjeve noge mokre.

Glavni glumci[uredi | uredi kôd]

* samo potpis

Gostujući glumci[uredi | uredi kôd]

Umrli[uredi | uredi kôd]

  • Tony Blundetto: ustrijeljen u glavu sačmaricom od strane Tonyja Soprana kako bi ga poštedio još mučnije smrti od ruke Phila Leotarda nakon što je Tony B. ubio Philova brata Billyja.

Naslovna referenca[uredi | uredi kôd]

  • Razgovarajući s drugim kapetanima o obiteljskim problemima s New Yorkom, Vito koristi frazu "uz dužno poštovanje" ("All due respect") kako bi kritizirao obiteljsko vodstvo.
  • Silvio koristi istu frazu prije toga rekavši Tonyju kako je previše ponosan.

Produkcija[uredi | uredi kôd]

  • Ovo je posljednja epizoda koju je režirao John Patterson, koji je umro 2005.
  • Drea de Matteo na DVD komentaru prethodne epizode, "Long Term Parking", otkriva da lik Tonyja Blundetta nije trebao umrijeti u završnici pete sezone.
  • Scena u kojoj Johnny Sack biva uhićen prikazana je i u epizodi šeste sezone "Soprano Home Movies", ali je korišten drugačiji kadar.

Glazba[uredi | uredi kôd]

  • Tijekom odjavne špice svira Van Morrisonova "Glad Tidings". Svira i ranije kad Christopher razgovara sa Silviom u restoranu, te kasnije tijekom scene u kojoj Tony B. stiže na farmu ujaka Pata, malo prije svoga ubojstva. U recenziji The Star-Ledgera ove epizode, objašnjava se važnost pjesme za radnju: "Korištenje Van Morrisonove "Glad Tidings" kao ponavljajućeg motiva klasični je primjer posvećenosti serije detaljima. Nekoliko trenutaka prije ubojstva Blundetta, čujemo strofu koja počinje s "And we'll send you glad tidings from New York" te završava s "Hope that you will come in right on time". Ako je "All Due Respect" išta pokazao, onda je to činjenica da je Tony sada sam na svijetu."[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 'Sopranos' finale: One hit, bottom of the fifth. Star-Ledger. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. lipnja 2011. Pristupljeno 21. prosinca 2009.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]