Amy Coney Barrett

Izvor: Wikipedija
Amy Coney Barrett
Amy Coney Barrett
Rodno ime Amy Vivian Coney
Rođenje 28. siječnja 1972.
New Orleans, Louisiana, SAD
Nacionalnost Amerikanka
Etnicitet Irkinja
Poznat(a) po Članica Vrhovnog suda SAD-a
Obrazovanje Pravni fakultet Notre Dame
Poslodavac Vrhovni sud SAD-a
Zanimanje Odvjetnica, sutkinja
Politička stranka Republikanska stranka
Vjera Katoličanstvo
Suprug Jesse Barrett (1999. - )
Djeca 7
Portal o životopisima

Amy Coney Barrett (28. siječnja 1972., New Orleans), američka odvjetnica i sutkinja. Jedna od devetero članova američkog Vrhovnog suda postala je 31. listopada 2020. na inicijativu američkog predsjednika Donalda Trumpa. Obrazovala se na Pravnom fakultetu Notre Dame, a opisuju je kao štićenicu Antonina Scalie.[1] Zalaže se za zaštitu života od začeća do prirodne smrti, slobodu vjeroispovijesti i isticanja vjerskih simbola, definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, jačanje domoljubnih vrijednosti i pravo na nošenje oružja. Po pitanju američkog ustava, zalaže se za originalizam, tj. doslovno tumačenje Ustava.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođenje, djetinjstvo i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Amy Coney Barrett rođena je 28. siječnja 1972. u New Orleansu. Bila je najstarije dijete u obitelji, ali kasnije je dobila još petero braće i sestru. Otac Michael radio je kao odvjetnik u tvrtci Sheil Oil, a majka Linda bila je srednjoškolska profesorica francuskog jezika. Preci njezine majke potječu iz irskog grada Ballyconnella, a i njezin je otac irskog podrijetla.[2] Osim irskog, Barrett ima i francusko podrijetlo. Njezina obitelj je izrazito katolička, a njezin otac je čak bio i đakon.

Barrett je odrasla u Metairiu, predgrađu New Orleansa. Pohađala je Dominikansku srednju školu svete Marije, a maturirala je 1990. Tijekom školovanja bila je dopredsjednica studentskog zbora. Nakon mature upisala je koledž Rhodes, gdje se istakla u engleskoj književnosti i francuskom jeziku. Ostvarila je vrlo dobar uspjeh 1994. (magna cum laude) te postala sveučilišni prvopristupnik i član dva ugledna akademska društva: Omicron Delta Kappa i Phi Beta Kappa.[3] Profesori su je izabrali najboljom učenicom engleskog jezika. Pohađala je i Pravni fakultet Notre Dame, gdje se istakla kao izvršni urednik studentskog lista. Dobila je nagradu Hoynes i najvišu nagradu Fakulteta. Diplomirala je 1997. kao prva u cijeloj generaciji, te je uz odličan uspjeh (summa cum laude) dobila i naslov doktora prava.[4]

Odvjetnička karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon školovanja Barrett je dvije godine radila kao činovnica u odvjetničkim uredima: prvo za suca Laurencea Silbermana od 1997. do 1998., a potom za Antonija Scaliju od 1998. do 1999. Od 1999. do 2002. radila je u odvjetničkom uredu Miller, Cassidy, Larroca & Lewin, koji se 2001. spojio s odvjetničkom tvrtkom Baker Botts iz Houstona. Tijekom rada u Baker Bottsu, radila je na slučaju Bush v. Gore, koji se izrodio nakon predsjedničkih izbora 2020., pomažući u istraživanju podataka i pomažući tvrtci oko zastupanja Georgea W. Busha.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Newburger, Emma: Amy Coney Barrett iskazuje poštovanje svom učitelju Antoninu Scaliji (eng.), www.cnbc.com, objavljeno 26. rujna 2020., pristupljeno 31. listopada 2020.
  2. Što znamo o Amy Coney Barrett: Pogledi, mišljenja i iskustvo (eng.), www.irishnews.com, objavljeno 28. rujna 2020., pristupljeno 31. listopada 2020.
  3. Amy Howe: Profil potencijalne nominirane sutkinje: Amy Coney Barrett (eng.), www.scotusblog.com, objavljeno 4. srpnja 2020.
  4. Sveučilište Notre Dame: Amy Coney BarrettArhivirana inačica izvorne stranice od 2. travnja 2019. (Wayback Machine), treći odlomak