Antibirokratska revolucija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Antibirokratska revolucija označava politički razvoj u Srbiji i Jugoslaviji tijekom kojih su 1988 i 1989. organizirane velike demonstracije po svim većim gradovima u Srbiji. Glavni zahtjev je bio preuređenje Jugoslavije po želji Slobodana Miloševića i njegovih suradnjika: promjena ustava iz 1974 godine, jača centralizacija zemlje i novo političko rukovodstvo.

Antibirokratska revolucija dovela je do ukidanja autonomije tadašnjih SAP Kosova i SAP Vojvodine (tijekom takozvane Jogurt revolucije, prva je na redu bila Vojvodina). U siječnju 1989. je u SR Crnoj Gori obavljen prevrat, te je instalirana Miloševiću odana marionetska vlast koju predvode Milo Đukanović i Momir Bulatović.

Vrhunac ovih događaja bile su demonstracije povodom obilježavanja 600. obljetnice bitke na Kosovu Polju.

Posljedica toga bila je postavljanje prosrpskog vodstva u tim pokrajinama, i na taj je način osigurana potpora predstavnika tih područja u jugoslavenskim saveznim institucijama. Tijekom 1989. i 1990. skupština Srbije potpisala je nove amandmane na ustav Srbije, čak i proglasila novi ustav. Na taj način faktično je srušena autonomija oba pokrajina. Parola je bila: Oj Srbijo iz tri dijela, ponovo ćeš biti cijela (srpski: Ој Србијо из три дела поново ћеш бити цела).

Na taj način je Srbija je pokušala nametnuti svoja stajališta i ostalim republikama, naprimjer Sloveniji, gde su pripadnici režima Slobodana Miloševića pripremali "miting istine" koji vlasti Slovenije zabranile.[1]

Tadašnje vodstvo SR Slovenije i SR Hrvatske je nasuprut tome zagovaralo preustroj Jugoslavije na konfederalnom načelu, šta je doveo tijekom 14. kongresa SKJ do faktičkog raspada te partije.

Nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj u kolovozu 1990. uslijedila je tzv. balvan-revolucija koja je označila početak Domovinskog rata.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • JOVIĆ, Dejan. Jugoslavija - Država, koja je odumrla. Beograd : Samizdat B92, 2003
  1. Članak o mitingu istine i njegovoj zabrani na vjestima radija Slobodna Europa