Balijski ples

Izvor: Wikipedija
Tri vrste balijskih plesova
UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Tri vrste balijskih plesova
Indonezija
Regija: Azija i Oceanija
Godina upisa: 2015.
Ugroženost: ne
Poveznica: UNESCO:00617

Balijski ples je drevna plesna tradicija koja je dio vjerskog i umjetničkog izraza kod balijskog naroda na otoku Bali u Indoneziji. Balijski ples je dinamičan, rotacijski i intenzivno izražajan. Balijske plesačice pričaju priče o plesnoj drami uz pomoć tjelesnih gesta, poput prstiju, ruku, glave i očiju.

Na Baliju postoji veliki broj plesnih oblika i stilova; a posebno su zapažene one ritualne plesne drame u kojima sudjeluju vještica (Rangda) i velika zvijer (Barong). Većina plesova na Baliju povezana je s hinduističkim ili tradicionalnim narodnim ritualima, poput svetog plesa Sanghyang Dedari koji priziva dobroćudne duhove, za koje se vjeruje da tijekom izvedbi uđu u plesače te se tako plesači nađu stanju transa. Ostali balijski plesovi nisu povezani s vjerskim ritualima i stvaraju se za određene prigode ili svrhe, kao što su plesovi dobrodošlice Baris ili društveni ples za zabavu.

Prepoznavanje i očuvanje[uredi | uredi kôd]

UNESCO je 2015. prepoznaje tri žanra tradicionalnog plesa na Baliju u Indoneziji kao nematerijalnu kulturnu baštinu.[1] Tri žanra uključuju Wali (sveti plesovi), Bebali (polusveti plesovi) i Balih-balihan (plesovi u zabavne svrhe).

Tri žanra predstavljena su u devet plesova, prema njihovim funkcijaja i tradiciji življenja u balijskoj zajednici, a to su:[2][3]

Sveti plesovi
  1. Rejang - sveti svečani ples mladih žena u tradicionalnoj svečanoj haljini,
  2. Sanghyang Dedari - sveti ples za suzbijanje negativnih nadnaravnih sila. Izvode dvije mlade djevojke.
  3. Baris Upacara - sveti plesovi o herojskom duhu koji plešu muških plesača u parovima
Polusveti plesovi
  1. Topeng Sidhakarya/Topeng Pajegan - Plesači nose maske kako bi notjerali zle duhove
  2. Gambuh - ples s bivšeg kraljevskog dvora, a danas služi kao pratnja raznih ceremonija; u njemu sudjeluje između 25 i 40 plesača
  3. Wayang Wong - kombinacija epske dram i glazbe
Zabavni plesovi
  1. Legong Kraton - Ples u kojem sudjeluje 2 ili 3 djevojke
  2. Joged Bumbung - Popularni društveni ples parova koji se pleše tijekom berbe
  3. Barong Ket - Ples koji predstavlja borbu između dva mitološka lika Baronga u obliku lava koji simbolizira dobrotu i Rangde, zle vještice.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Traditional dances, crafts, knowledge and music on the agenda at Intangible Heritage Committee meeting in Namibia. UNESCO. Pristupljeno 1. prosinca 2015.
  2. Three genres of traditional dance in Bali, Representative List 2015. UNESCO. Pristupljeno 1. prosinca 2015.
  3. Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, Indonesia: Traditional Dances of Bali (document). Pristupljeno 1. prosinca 2015.