Barbara Bićanić

Izvor: Wikipedija

Barbara Bićanić (Zagreb) je hrvatska flautistica.

U rodnom Zagrebu stekla je osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Maturirala je na Glazbenoj školi Blagoje Bersa u klasi profesorice Vesne Hajdin. U šesnaestoj godini, nakon završene srednje glazbene škole, upisala se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, gdje je i diplomirala u klasi profesorice Ane Domančić Krstulović.

Tijekom školovanja je osvojila dvije prve (1994. i 1996.), i jednu drugu nagradu (1998. godine) na Državnom natjecanju HDGPP. 1999. godine je predstavljala Hrvatsku u finalnom krugu natjecanja Jeuness Musicales u Bukureštu. Dobitnica je Rektorove nagrade za akademsku godinu 2001./2002. i Nagrade akademije za najbolju diplomu 2003. godine.

Na temelju odličnog uspjeha, dodijeljena joj je Stipendija Grada Zagreba za godinu 2000./2001., te Državna stipendija za treću i četvrtu godinu studija. Aktivno je sudjelovala na seminarima u zemlji i inozemstvu kod renomiranih profesora, kao što su Aurele Nicolet, Pierre-Yves Artaud, Peter Lukas Graf, Ricardo Ghiani, Michael Martin Kofler, i dr. Nakon završetka studija usavršavala se kod prof. Felixa Renggli.

Predstavljala je splitsku akademiju na ECUME Exchanges Culturels en Mediterranee u Marseillesu 2000., te na istom festivalu održanom u Splitu 2003. Nastupala je kao solist uz Komorni orkestar UMAS i Simfonijski orkestar HNK Split. Održala je recitale širom Hrvatske i u Francuskoj (Marseilles).

Cilj njezinog komornog i solističkog muziciranja je autentičnost glazbenog izraza i stilska dosljednost - napose u avangardnoj glazbi dvadesetog stoljeća. Kao član ansambla Trio del Sur želi produbiti svoje interpretativne mogućnosti i obogatiti stil sviranja.

Također pogledajte[uredi | uredi kôd]