Bruno Mars

Izvor: Wikipedija
Bruno Mars
Mars nastupa na turneji 24K Magic World Tour u 2017.
Ime u rodnom listuPeter Gene Hernandez
Rođen/a8. listopada 1985.
Žanr/ovifunk, soul, pop, reggae, rock, R&B
Zanimanjepjevač, tekstopisac
Instrumentgitara, bubnjevi, klavir
Djelatno razdoblje1990.danas
Producentska kućaMotown Records, Atlantic, Elektra
AngažmanB.o.B., The Smeezingtons, Cee Lo Green, Travie McCoy, Anderson .Paak
Internetska stranicaSlužbena stranica
Članovi (članice)
The Hooligans, Silk Sonic

Peter Gene Hernandez (Honolulu, Havaji, SAD, 8. listopada 1985.), poznatiji pod imenom Bruno Mars, američki je pjevač, tekstopisac i producent.

Bruno je iz obitelji glazbenika pa je tako od malih nogu išao na razne nastupe. Zbog svoje glazbene karijere odlučio se preseliti u Los Angeles. Počeo je pisati pjesme za druge izvođače.

Godine 2009., Bruno je potpisao ugovor s Atlantic Recordsom. U listopadu 2010. godine izdaje svoj prvi album pod nazivom Doo-Wops & Hooligans. Taj album je dospio na 3. mjestu Billboard 200 ljestvice. Bio je nominiran za sedam Grammy-ja na 53. dodjeli Grammy nagrada, osvojio je za najbolju mušku pop izvedbu "Just the Way You Are". Rođen i odrastao u Honoluluu na Havajima, od strane obitelji glazbenika, Mars je počeo stvaranje glazbe u ranoj dobi i nastupao u raznim glazbenim prostorima u svom rodnom gradu tijekom njegova djetinjstva. Završivši srednju školu, preselio se u Los Angeles kako bi nastavio glazbenu karijeru. Mars je producirao pjesme za druge izvođače, suosnivač je produkcijskog tima The Smeezingtons.

Mars je imao neuspješnu surađivao s Motown Records, a onda je potpisao ugovor s Atlanticom 2009.g. Probio se kao solo umjetnik pjesmama "Nothin 'On You" i "Billionare". Njegov debitantski album, Doo-Wops & Hooligans (2010), usidrio se na Billboard Hot 100 ljestvici singlom br. 1 "Just the Way You Are" i "Grenade", kao i singl "Lazy Song ". Njegov drugi album, Unorthodox Jukebox, objavljen 2012., nalazio se na broju jedan u SAD-u. Album je iznjedrio singlove "Locked Out of Heaven", "When I Was Your Man" i "Treasure".

Zajedno s reperom i pjevačem Andersonom .Paakom, od 2021. godine čini i superduo Silk Sonic, s kojim je iste godine izbacio i debitantski studijski album An Evening with Silk Sonic.

Mars je osvojio mnoge nagrade i nominacije, uključujući i dvije Grammy nagrade, a 2011. g. u Time Magazinu imenovan je i kao jedan od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. 2014., prozvan je "umjenikom godine" na Billboard ljestvici i rangiran na broju 1 na Forbesovoj listi mladih ispod 30 godina. Tijekom svoje pjevačke karijere, prodao je više od 11 milijuna albuma i 68 milijuna singlova, što ga čini jednim od najprodavanijih svjetskih umjetnika svih vremena. Međutim, kao izvođač, pisac i producent njegova ukupna prodaja premašuje 130 milijuna singlova. Pet njegovih singlova ubrajaju se među najprodavanijim singlovima svih vremena. Mars danas slovi kao jedan od najuspješnijih solo izvođača u svijetu, s 5 singlova broj 1 na Billboard Hot 100 ljestvici, otkad je njegova karijera počela 2010., brže od bilo kojeg muškog pjevača još od Elvisa Presleyja. Njegovih ukupno singlova broj 1 na Billboard Hot 100 ljestvici je šest.

Mars je poznat po svojim scenskim nastupima i sposobnosti privlačenja pažnje javnosti retro stilom. Na pozornici pjeva, pleše i svira široki spektar glazbenih stilova, uključujući i R&B, reggae, soul, funk i rock.

Život i karijera[uredi | uredi kôd]

Bruno je rođen kao Peter Gene Hernandez i odrastao je u Waikiki susjedstvu Honolulu, Hawaii. Roditelji majka Bernadette i otac Pete Hernandez su filipinskog i portorikanskog podrijetla. U dobi od dvije godine dobio je nadimak Bruno od svog oca zbog sličnosti s profesionalnim hrvačem Bruno Sammartino. Bruno je bio jedan od šestero djece. Kada je imao samo četiri godine počeo je nastupati s obitelji po raznim nastupima. Na svom otoku već je bio poznat kao mali Elvis.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bruno Mars