Portal:Glazba

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
PORTAL GLAZBA Slika.jpg

Jedan od mogućih odgovora na pitanje Što je glazba? mogao bi glasiti: Glazba je umjetnost koju oživotvorujemo prirodnim ili umjetnim, odnosno elektronskim tonovima ili zvukovima, ali isto tako i tišinom ili šumovima organiziranima u vremenu. Mnogi su glazbeni teoretičari, ali i filozofi, tijekom povijesti na različite načine tumačili pojedine glazbene zakonitosti, stilove i pojave. Glazba je od pamtivijeka imala vrlo važnu ulogu u životu ljudi, pa je stoga oduvijek bila dio religijskih i liturgijskih obreda i slavlja, svih značajnih društvenih događaja poput krunidba svjetovnih vladara ili ustoličenja crkvenih poglavara, vjenčanja – posebice onih raskošnih, kraljevskih, ali i onih pučkih, manje raskošnih svečanosti i zabava. Uz glazbu su se ljudi veselili, te – opčinjeni njenim harmonijama i strastvenim ritmovima – često i plesali. Ona im je i u tužnim prigodama pružala žuđenu i potrebnu utjehu.

Najraniji sačuvani stvarni dokazi o početcima i razvoju hrvatske glazbe zapisi su u kronikama, darovnicama i rukopisnim knjigama iz 11. stoljeća. Ti pisani spomenici – sekvencijari, evanđelistari, sakramenti, misali, lekcionari i antifonariji – svjedoče o glazbi kao sastavnici crkvenih obreda. Zagrebački biskup Augustin Kažotić (1260.-1323.) prva je osoba koju povijest hrvatske glazbe bilježi kao zaslužnoga organizatora i promicatelja crkvenoga pjevanja.

Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrani članak
Fender Precision Bass.jpg

Fender Precision Bass prva je bas gitara ikada napravljena i promovirana na tržištu. Model se pojavio 1951., a svoj prepoznatljiv dizajn, koji i danas ima, dobio je 1956. godine. To glazbalo izradio je Leo Fender koji je želio napraviti instrument manji od kontrabasa, a kojega bi glazbenici mogli transportirati u automobilu. Bas gitara je zauvijek promijenila glazbu, a model Precision se i danas pojavljuje u svim glazbenim žanrovima. To je model jednostavne konstrukcije: ima samo jedan elektromagnet i dva regulatora jakosti i boje zvuka. Zbog jednostavnosti i dizajna, vrlo je često glazbalo u mnogim trendovima popularne i zabavne glazbe.

Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci

Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrani životopis
Dire Straits u Zagrebu 1983.

Dire Straits bili su britanski rock sastav, koji su 1977. osnovali Mark Knopfler, njegov mlađi brat David, John Illsley i Pick Withers. Mark Knopfler je kao gitarist, pjevač i tekstopisac bio vodeća snaga skupine. Iako je sastav osnovan u eri punk rocka, Dire Straits su svirali u okvirima tzv. klasičnog rocka, mada s ogoljenim zvukom koji se sviđao tadašnjoj publici zasićenoj pretjerano produciranim rockom 1970-ih. Ubrzo su postali vrlo uspješni i popularni, a njihov je prvi album prodan u multiplatinastoj nakladi diljem svijeta. Tijekom karijere snimili su i objavili su šest studijskih albuma (Dire Straits, Communiqué, Making Movies, Love Over Gold, Brothers in Arms i On Every Street) te tri albuma snimljena uživo (Alchemy: Dire Straits Live, On the Night i Live at the BBC). Poklonicima rock 'n' rolla najpoznatiji su po pjesmama "Sultans of Swing", "Tunnel of Love", "Romeo and Juliet", "Private Investigations", "Money for Nothing", "Walk of Life", "So Far Away", "Brothers in Arms" i "Calling Elvis". Do danas su Dire Straits i Mark Knopfler prodali više od 120 milijuna primjeraka objavljenih nosača zvuka.

Pročitaj cijeli životopis | Ostali odabrani životopisi

Figure rythmique croche hampe haut.svg
Zanimljivosti
Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrana slika
Figure rythmique croche hampe haut.svg
Kategorije
Figure rythmique croche hampe haut.svg
Kako pomoći
Sudjelujte u dopuni započetih članaka:
Dopunite ih prema pravilima Wikipedije!

Kategorija:U izradi, Glazba


Figure rythmique croche hampe haut.svg
Vanjske poveznice


Figure rythmique croche hampe haut.svg
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj Wikipediji
   
:Portal:Glazba
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis