Portal:Glazba

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
PORTAL GLAZBA Slika.jpg

Jedan od mogućih odgovora na pitanje Što je glazba? mogao bi glasiti: Glazba je umjetnost koju oživotvorujemo prirodnim ili umjetnim, odnosno elektronskim tonovima ili zvukovima, ali isto tako i tišinom ili šumovima organiziranima u vremenu. Mnogi su glazbeni teoretičari, ali i filozofi, tijekom povijesti na različite načine tumačili pojedine glazbene zakonitosti, stilove i pojave. Glazba je od pamtivijeka imala vrlo važnu ulogu u životu ljudi, pa je stoga oduvijek bila dio religijskih i liturgijskih obreda i slavlja, svih značajnih društvenih događaja poput krunidba svjetovnih vladara ili ustoličenja crkvenih poglavara, vjenčanja – posebice onih raskošnih, kraljevskih, ali i onih pučkih, manje raskošnih svečanosti i zabava. Uz glazbu su se ljudi veselili, te – opčinjeni njenim harmonijama i strastvenim ritmovima – često i plesali. Ona im je i u tužnim prigodama pružala žuđenu i potrebnu utjehu.

Najraniji sačuvani stvarni dokazi o početcima i razvoju hrvatske glazbe zapisi su u kronikama, darovnicama i rukopisnim knjigama iz 11. stoljeća. Ti pisani spomenici – sekvencijari, evanđelistari, sakramenti, misali, lekcionari i antifonariji – svjedoče o glazbi kao sastavnici crkvenih obreda. Zagrebački biskup Augustin Kažotić (1260.-1323.) prva je osoba koju povijest hrvatske glazbe bilježi kao zaslužnoga organizatora i promicatelja crkvenoga pjevanja.

Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrani članak
Opamptransistorlevelcolored.png

Niskofrekventno pojačalo snage
Pojam pojačala obuhvaća mnoštvo vrlo različitih elektroničkih sklopova koji se razlikuju s obzirom na namjenu, konstrukciju i svojstva. U elektroakustici taj se pojam djelomično odnosi na niskofrekventna (audio) pretpojačala koja djeluju kao naponska pojačala predviđena za priključak drugih elektroničkih sklopova u elektroakustičkom lancu reprodukcije, te na pojačala koja su konstrukcijski predviđena za priključak opterećenja vrlo malog električnog otpora, odnosno impedancije, primjerice dinamički zvučnik.

Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci

Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrani životopis
Ivan Plemeniti Zajc Rijeka 0807.jpg

Ivan pl. Zajc (1832.1914.) bio je hrvatski skladatelj i dirigent. Njegov otac, Johann Zajitz, doselio se kao vojni kapelnik 45. pješadijske pukovnije baruna Majera von Heldenfelda u Rijeku, gdje je razvio znatnu glazbenu djelatnost u okviru glazbenoga društva i u kazalištu. Prve glazbene poduke Ivan dobija od oca, a zatim od mjesnoga učitelja. U javnosti je prvi put nastupio 14. rujna 1845. na jednoj dobrotvornoj priredbi u riječkome kazalištu kada je kao violinist, uz očevu pratnju, izveo Maysederov Rondo. Godine 1844. nastaje i prva Ivanova skladba: Ouvertura. Dvije godine poslije već sklada i operu koja će, zbog nedovršena libreta njegova suučenika Giovannija Vallea, ostati nedovršenom. Iako je mladi Zajc pokazivao veliku glazbenu nadarenost, otac isprva nije bio oduševljen idejom da mu se sin posveti glazbi. Želio je da Ivan nakon završene srednje škole studira pravo te da postane odvjetnik. No naposljetku se ipak predomislio i pristao da Ivan pođe u Milano na konzervatorij. Do odlaska u Milano, Ivan je već skladao dvadesetak djela. Pri kraju njegova školovanja u Milanu, u Rijeci su mu – u razmaku od nepunih mjesec dana – umrli roditelji. To je bio razlog zbog kojega je odbio laskavu ponudu da poslije školovanja ostane u Milanu kao drugi dirigent u znamenitom Teatro alla Scala: 4. listopada 1855. vratio se u Rijeku i preuzeo očeve dužnosti.

Pročitaj cijeli životopis | Ostali odabrani životopisi

Figure rythmique croche hampe haut.svg
Zanimljivosti
Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrana slika

EmilyLevin-Harpist.jpg

Harfistica Emily Levin
Figure rythmique croche hampe haut.svg
Kategorije
Figure rythmique croche hampe haut.svg
Kako pomoći
Sudjelujte u dopuni započetih članaka:
Dopunite ih prema pravilima Wikipedije!

Kategorija:U izradi, Glazba


Figure rythmique croche hampe haut.svg
Vanjske poveznice


Figure rythmique croche hampe haut.svg
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj Wikipediji
   
:Portal:Glazba
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis