Brysonov rječnik nezgodnih riječi

Izvor: Wikipedija
Brysonov rječnik nezgodnih riječi
Naziv izvornika Bryson's Dictionary of Troublesome Words
Autor Bill Bryson
Država SAD
Jezik engleski
Vrsta djela rječnik
Rod
(stil, žanr)
znanstvena literatura
Izdavač Penguin Books
Datum (godina)
izdanja
1984.
Pripovjedač subjektivni (u prvom licu)
Teme jezikoslovlje, leksikografija
Sljedeća Made in America

Brysonov rječnik nezgodnih riječi (engleski: Bryson's Dictionary of Troublesome Words) je rječnik najčešćih izraza i riječi u engleskom jeziku Billa Brysona. Osim rječničke građe, u knjizi se nalaze i osvrti i rasprave na temu jezikoslovlja i leksikografije, vezane uz spomenute riječi i izraze. Bryson je knjigu napisao kao svojevrsni vodič za korištenje gramatički ili pravopisno teško upotrebljivih riječi.

Tijekom 1984. rječnik je izašao u nekoliko izdanja u SAD-u, Kanadi, JAR-u i drugim zemljama engleskog govornog područja, pod različitim nazivima. Najvažnije i najprodavanije izdanje je ono britansko koje je priredila poznata izdavačka kuća Penguin Books ali je u naslovu sadržavalo Penguinov a ne Brysonov rječnik.... Zbog popularnosti i vrlo dobrih kritika u krugu britanskih i američkih jezikoslovaca, 1987. izdano je drugo izdanje u SAD-u te 1997. treće, dopunjeno izdanje u Ujedninjenom Kraljevstvu. U Engleskoj je 2002. ponovno izašlo treće po redu reizdanje knjige zbog velikog zanimanja javnosti.

Zbog čitljivosti i brojnih napomena te primjera iz svakodnevnog života, srednje škole i koledži u pojedinim američkim saveznim državama su knjigu uvrstile u obveznu čitačku građu za svakoga učenika. Bryson je djelo napisao u prvom licu, pa ima elemente poučnoga (didaktičkoga), a ponegdje i humora. Zbog svoje hvaljenosti i kvalitete uvršteno je na popis referentnih djela za proučavanje engleskoga jezika.

Tematski i sadržajno, na djelo se nastavljuju njegovi kasniji jezikoslovni radovi poput knjiga Made in America i The Mother Tongue.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Steven Pinker, The Language Instinct, 12. poglavlje (The Language Mavens), 1994., str. 382-418, ISBN 978-1469228440 (engl.)
  • Amazon.com, Bryson's Dictionary of Troublesome Words: A Writer's Guide to Getting It Right, tiskovno izdanje, 14. rujna 2004. (pristupljeno 27. studenoga 2016.) (engl.)