Butch Walker

Izvor: Wikipedija
Butch Walker
Butch Walker svira na Lollapaloozi 2008. godine
Ime u rodnom listuBradley Glenn Walker
Rođen/a14. studenog 1969.
Žanr/ovipop punk
alternativni rock
pop rock
hard rock
Zanimanjeglazbenik, skladatelj, producent
Instrumentvokal, gitara, glasovir
Djelatno razdoblje1985.–danas
Producentska kućaOriginal Signal Recordings
AngažmanMarvelous 3, SouthGang
Internetska stranica ButchWalker.com

Bradley Glenn Walker (Seattle, 14. studenog 1969.), poznatiji pod scenskim imenom Butch Walker, američki je rock glazbenik, tekstopisac i producent. Bio je glavni vokal i gitarist skupine Marvelous 3 od 1997. do 2001. godine.

Glazbena karijera[uredi | uredi kôd]

Butch Walker je odrastao u malom gradiću Cartersville, Georgia. Tijekom 80-ih godina nastupao je u različitim rock sastavima (Bad Boyz, Byte The Bullet) kao gitarist. Godine godine doveo je sastav Byte The Bullet u Los Angeles, gdje su potpisali ugovor za Virgin Records. Sastav je promijenio ime u SouthGang i objavio dva studijska albuma: Tainted Angel (1991.) i Group Therapy' (1992.). SouthGang je jedan od prvih američkih sastava koji je odradio turneju po Kini.

Nakon raspada sastava, osnovao je nove sastave s kolegama Jaycom Fincherom i Mitchom McLee Dough Mitchellom. Najpopularniji je bio Marvelous 3, s kojim su imali komercijalni uspjeh zbog pjesme "Freak Of The Week". Nakon što se 1999. godine i ovaj sastav raspao, odlučio je pokrenuti solo karijeru. Objavio je četiri studijska albuma Left Of Self Centered (2002.), Letters (2004.), The Rise and Fall of Butch Walker i The Let's-Go-Out-Tonites (2006.).

Poznat je po pisanju pjesama za druge izvođače. Pisao i producirao je pjesme za izvođače kao što su Avril Lavigne, Family Force 5, P!nk, Lindsay Lohan, Lit, Simple Plan, Sevendust, Injected, The Donnase, Hot Hot Heat, American Hi-Fi, Default, Gob, Midtown, Puffy AmiYumi, Pete Yorna, Fall Out Boyse, Quietdrive, The All-American Rejects, SR-71, Rock Star Supernova, The Academy Is... i The Cab.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Albumi[uredi | uredi kôd]

DVD-ovi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]