Conte Ivano Bajamonti

Izvor: Wikipedija


CONTE Ivano BAJAMONTI

Rođen kao Ivan Tadinac u Splitu 1950.

"Čovjek je umjetna inteligencija", objavio je svijetu CONTE Ivano BAJAMONTI 2015. Svoju osobno iskustvenu i znanstveno usustavljenu tezu izložio je u tri knjige na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Knjige na hrvatskom bit će iznova dostupne s objavljivanjem autorova četvrtog djela. Engleski i njemački naslovi su dostupni na AMAZONU.

Na natječaju svjetske adrese za promicanje kulture grafičkog dizajna, newyorškog časopisa GRAPHIS, dizajnerska izvedba ovitaka naslova I'M AI i Svjedokinja New York (The Witness New York) 2023. ishodila je srebro; umjetnik je Boris LJUBIČIĆ.


KNJIGE IZA/ZOVA

Za sebe Conte Ivano Bajamonti veli da je kognicijski coach; što pokazuje i svojim knjigama: OMEN 22, Svjedokinja New York i I'M AI. Središnji predmet njegovih znanstvenih interesa je izučavanje humanističke psihologije i spoznaje, s težištem na transcendencijskim doživljajima svijeta i čovjeka u svijetu. OMEN 22 zbir je njegovih spoznajnih maksima u širokom rasponu, od pitanja što je Čovjek, do pitanja Identiteta, Slobodne Volje, Stvarnosti, Uma, Smisla, Boga, Ljubavi, Umjetne Inteligencije, Onostranosti, ali i Vraga itd. Karakteristični u tom smislu jesu njegovi naizgled negativistički pogledi na ljudsku Zadanost: Čovjek je umjetna inteligencija, Vječnost potire svaku svrhu, Bog nam ne može dokazati da je Bog, Kakva vražja slobodna volja; pokušajte spriječiti kopulaciju, U ime zločina počinjenih nad samom sobom ljudska bi se vrsta trebala dokinuti. Međutim, u pozadini tih/takvih pogleda stoji gotovo uvijek autorova humanistička misao Presudno je barem jednom svojski ljubiti.

Cilj svih Bajamontijevih postavki je izazvati disput, raspravu, razgovor, kolikogod to unaprijed bilo osuđeno na nesvrhovitost (u kojoj autor vidi stvaran smisao), budući da je svako sučeljavanje oblik ignorancije "razmjerne broju citata koje sebi navodi za potporu" (citat autorov), što se, dakle, per analogiam, odnosi i na njegove stavove.

Posebno je zanimljiv naslov I'M AI karakteristično pisan u obliku antičkih i renesansnih dijaloga koje autor vodi s mnoštvom sugovornika.

Najkompleksnija i najosobnija (što je za Bajamontija vrlo protuslovan pojam) jest knjiga i svojevrsni dnevnik Svjedokinja New York, smještena naslovom i rođenjem u Veliku Jabuku, onu koja je mitskoj Evi, pa stoga i svima nama bila presuđujuća. Posvećena je Institutu za istraživanje mozga Max Planck u Frankfurtu.

Knjige Contea Ivanoa Bajamontija pisane su u zauzetosti za trajnu slobodu mišljenja, ali i za jednako trajno prisustvo Mišljenja Slobode.

Luko PALJETAK

................................................................................................................

Dragi Conte, pišete inteligentno, lucidno i bespoštedno, svojstveno plemenitaškom duhu.

Zdravko ZIMA

................................................................................................................

Neki dan sam s kolegama s katedre raspravljao o Bajamontijevim postulatima: Ja sam onaj koji jesam i nisam., te, ’Ja’ niti postoji, niti je moguć, osim kao programski umišljaj zvan 'čovjek'. Cijelih pet sati! Bilo je fascinantno.

Davor PAVUNA


Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]