Dejon Prejean

Izvor: Wikipedija
Dejon Maurice Prejean
Država SAD
Rođenje 1. svibnja 1985.
Compton, Kalifornija
Smrt 26. siječnja 2021.
Point Pleasant, West Virginia
Visina 1,93
Sveučilište CSLUA / FIU
Klub
Klub Kaposvári KK
Položaj razigravač
Bivši klubovi KK Dubrovnik (2009.)
Trener
Reprezentacija

Dejon Maurice Prejean (Compton, Kalifornija, 1. svibnja 1985. - 26. siječnja 2021.) bio je američki profesionalni košarkaš. Igrao je na poziciji razigravača.

Rani život[uredi | uredi kôd]

Prejean je odrastao u predgrađu Los Angelesa. Do 13. godine živio je s majkom, a potom se preselio sa svojom sestrom k ocu. S njime je živio u teškom siromaštvu, ali se uspio upisati u srednju školu i kasnije završiti sveučilište. Kao tinejdžer je prostrijeljen u pucnjavi, kada je na njegov i rođakov automobil pucala neprijateljska banda. Prejean je ranjen u vrat, ali nakon odlaska u bolnicu uspio se oporaviti.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Karijeru je započeo na dvogodišnjem LACC-u u Los Angelesu, a nakon što je diplomirao prešao je na sveučilište Florida International (FIU) u Miamiju na Floridi. U sezoni 2006./07. u dresu FIU-a, prosječno je u 26.1 minutu provedenih na parketu postizao 10.3 poena, 3.7 skokova i 1.8 asistencija.[1] Nakon jedne godine provedene na Florida Internationalu, vraća se u Californiu i karijeru nastavlja na sveučilištu CSULA u Los Angeles-u. Nakon što je diplomirao s CSULA probao se probiti u NBA ligu. Bio je pozvan u razvojne momčadi Los Angeles Clippers-a i Atlanta Hawks-a, ali nije dobio pravu priliku. Za to vrijeme bio je već dvije godine u vezi s hrvaticom Gordanom Bedalov,[2] Zagrepčankom koja je četiri godine provela u SAD-u igrajući za žensku košarkašku momčad FIU-a. Na nagovor svoje djevojke koja je u to vrijeme dobila angažman u hrvatskoj PGM Ragusi, odlazi s njom u Dubrovnik. Ondje je ušao u prvu momčad istoimenog kluba koji igra u prvoj hrvatskoj košarkaškoj ligi.[3] Njegovim je dolaskom Dubrovnik proigrao, a Prejean je pokrenuo i niz pobjeda zahvaljujući kojim su ušli u Ligu za prvaka i završili na 5. mjestu, neposredno iza "velike četvorke" hrvatske košarke. Na kraju sezone napustio je klub i otišao na probu u KK Split.[4] Radi teške financijske situacije u KK Splitu, odlazi u Mađarsku i potpisuje za prvoligaški mađarski klub Kaposvári KK.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Profil na Stat Sheet.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. srpnja 2009. Pristupljeno 15. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Ljubav pod koševima nije mogao razdvojiti ni Atlantik. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. srpnja 2009. Pristupljeno 21. lipnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. S Floride stigao prvi crnac u povijesti Dubrovnika
  4. Prejean napustio Dubrovnik i otišao na probu u Split. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. kolovoza 2009. Pristupljeno 6. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. [1]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]