Desiderius Kolossváry de Kolosvár

Izvor: Wikipedija
Desiderius Kolossváry de Kolosvár
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1. svibnja 1855.
Mjesto rođenja Veszprem, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 5. travnja 1919.
Mjesto smrti Sopron, Mađarska
Nacionalnost Mađar
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1876.1915.
Čin General konjice
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XI. korpus

Desiderius Kolossváry de Kolosvár (mađ. Dezső Kolossváry) (Veszprem, 1. svibnja 1855.Sopron, 5. travnja 1919.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je XI. korpusom na Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Desiderius Kolossváry de Kolosvár je rođen 1. svibnja 1855. u Veszpremu. Sin je Jozsefa Kolossváryja, inače odvjetnika i zemljoposjednika, te Karoline Nedeczky. Pohađao je Tehničku vojnu akademiju koju je završio 1876. godine, nakon čega s činom poručnika služi u 10. husarskoj pukovniji. U čin natporučnika promaknut je u svibnju 1881. godine, dok je čin satnika dostigao u studenom 1884. godine. Od te iste godine služi u stožeru II. korpusa, da bi 1891. bio promaknut u bojnika. Godine 1892. premješten je na službu u 11. husarsku pukovniju, dok je u svibnju 1894. unaprijeđen u potpukovnika, te raspoređen na službu u Glavni stožer. Od 1896. nalazi se na čelu vojno-obavještajne službe (Evidenzbureau) koju dužnost obnaša do 1898. godine kada postaje načelnikom operativnog odjela Glavnog stožera. U međuvremenu je, u svibnju 1897. promaknut u čin pukovnika.

U svibnju 1903. imenovan je zapovjednikom 2. honvedske konjičke brigade. Istodobno s tim imenovanjem promaknut je u čin general bojnika. Navedenu dužnost obnaša međutim, svega mjesec dana jer u lipnju postaje ministrom obrane u ugarskoj vladi Khuena Héderváryja. Dužnost ministra obrane obnaša do studenog te iste godine, da bi iduće 1904. godine postao zapovjednikom 14. konjičke brigade. Od kolovoza 1906. zapovijeda divizijom smještenom u Stanislavu, da bi u studenom 1907. bio promaknut u čin podmaršala, te imenovan zapovjednikom 30. pješačke divizije. U listopadu 1911. postaje zapovjednikom XI. korpusa kojim zapovijeda i na početku Prvog svjetskog rata. U međuvremenu je, u listopadu 1912., promaknut u čin generala konjice.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata XI. korpus kojim je zapovijedao Kolossváry nalazio se u sastavu 3. armije kojom je na Istočnom bojištu zapovijedao Rudolf von Brudermann. Zapovijedajući XI. korpusom Kolossváry sudjeluje u početnim borbama na Istočnom bojištu, te Galicijskoj bitci. U navedenoj bitci nije se međutim, istaknuo tako da je u rujnu 1914. smijenjen s mjesta zapovjednika XI. korpusa.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Kolossváry nakon što je smijenjen s mjesta zapovjednika XI. korpusa nije dobio novo zapovjedništvo, te je umirovljen 1. veljače 1915. godine. Preminuo je 5. travnja 1919. u 65. godini života u Sopronu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Desiderius Kolossváry de Kolosvár na stranici Oocities.org
(njem.) Desiderius Kolossváry de Kolosvár na stranici Weltkriege.at