Divlji korak

Izvor: Wikipedija
Divlji korak
Naslov izvornika
Romper Stomper
RedateljGeoffrey Wright
ProducentIan Pringle
Daniel Scharf
ScenaristGeoffrey Wright
Glavne ulogeRussell Crowe
Jacqueline McKenzie
Daniel Pollock
Alex Scott
GlazbaJohn Clifford White
DistributerVillage Roadshow
Godina izdanja1992.
Trajanje91 min.
Država Australija
Jezikengleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Divlji korak (eng. Romper Stomper) je film australskog režisera Geoffreyja Wrighta iz 1992. godine. Film opisuje propadanje grupe neonacističkih skinheadsa u siromašnom predgrađu Melbournea i napete odnose među troje glavnih likova koje tumače Russell Crowe, Daniel Pollock i Jacqueline McKenzie.

Daniel Pollock je bio u ljubavnoj vezi s Jacquline Mckenzie (likovi koje igraju u filmu su također zaljubljeni). Zbog prekida i problema s ovisnosti o heroinu, počinio je samoubojstvo bacivši se pred vlak, prije nego što je film pušten u distribuciju. Crowe je povodom toga napisao pjesmu The Night That Davey Hit the Train, koju je izvodio sa svojim bendom.


Radnja[uredi | uredi kôd]

Hando (Crowe) je agresivni vođa grupe rasista i neonacista koja se redovito sukobljava s vijetnamskim imigrantima u Melbourneu. Gabe (Mackenzie) je problematična djevojka iz bogate obitelji koja ima problema s ocem; u kafiću upoznaje Handa te se zaljubi u njega i pridruži ekipi. U nju se zaljubljuje Handov prijatelj i suborac Davey (Pollock).

Nakon žestokog sukoba s Vijetnamcima u kojemu izgube nekoliko članova i prebivalište, grupa se nađe u velikim problemima. Gabe im obećava pomoći u pljački bogataške kuće; kuća je zapravo vlasništvo njezinog oca, a pljačka ne uspijeva zbog Handove nediscipline i nesposobnosti. Hando u napadu bijesa otjera Gabe koja ih zatim sve prijavi policiji; on jedini uspijeva pobjeći.

Gabe se pridružuje Daveyju koji je napustio grupu kada i ona; brzo ih pronalazi Hando te zajedno čine pljačku i planiraju odlazak iz Melbournea. Hando je sumnjičav prema Gabe i ubrzo se posvađaju. Kako bi spasio djevojku, Davey ubija prijatelja.

Kritike[uredi | uredi kôd]

Film je naišao na različite reakcije među kritičarima i gledateljima. Manje zamjerke su upućene na račun scenarija koji se bavi neonacističkom supkulturom i odnosima glavnih likova pri čemu se nijednom aspektu ne posvećuje dovoljno duboko. Veći problem je bila poprilična količina realistički prikazanog nasilja zbog kojega je distribucija filma u nekim zemljama naišla na poteškoće.

U Australiji je u čak devet kategorija nominiran za prestižne nagrade Australskog filmskog instituta; nagrađen je za najbolju mušku glavnu ulogu, najbolje zvučne efekte i najbolju originalnu glazbu.

Iako film skinheadse ne prikazuje u pozitivnom svjetlu, postao je vrlo popularan među neonacistima stekavši kultni status.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]