Portal:Film

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipedijin portal posvećen filmu.

Film se često spominje kao sedma umjetnost, i to veoma važna; filmovi zabavljaju, obrazuju, prosvjetljuju i nadahnjuju publiku. Vizualni elementi filma ne trebaju prijevod zbog čega filmska slika ima moć sveopće komunikacije. Filmove stvaraju pojedine kulture i oni odražavaju njihov način života, a ujedno i utječu na njih.

Izabrani članak (uredi)

Snjeguljica i sedam patuljaka (engl. Snow White and the Seven Dwarfs) je slavni i hvaljeni američki animirani film iz 1937. godine. Radi se o ekranizaciji istoimene bajke braće Grimm koja govori o mladoj Snjeguljici koja je pobjegla od svoje zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka. Snjeguljica je prvi dugometražni animirani film iz SAD-a te je, prilagođen po inflaciji, 10. najkomercijalniji film 20. stoljeća (prvi je Zameo ih vjetar).

Snjeguljicu je producirala tvrtka Walt Disney Productions, a premijerno je prikazana 21. prosinca 1937. dok je u distribuciju po kinima krenula 8. veljače 1938. Istoimenu bajku prilagodili su scenaristi Dorothy Ann Blank, Richard Creedon, Merrill De Maris, Otto Englander, Earl Hurd, Dick Rickard, Ted Sears i Webb Smith. David Hand nadgledao je proizvodnju filma, a redatelji pojedinih dijelova bili su William Cottrell, Wilfred Jackson, Larry Morey, Perce Pearce i Ben Sharpsteen.

Izabrana biografija (uredi)
Katharine Hepburn
Katharine Hepburn

Katharine Houghton Hepburn (12. svibnja 1907.29. lipnja 2003.) bila je američka filmska, televizijska i kazališna glumica, naširoko poznata po svojoj oštroumnosti, otmjenosti iz Nove Engleske i žestokoj neovisnosti.

Filmska legenda, Hepburn drži rekord s najviše osvojenih Oscara s četiri pobjede od dvanaest nominacija. Hepburn je 1975. dobila i nagradu Emmy za glavnu ulogu u Ljubavi u ruševinama, gdje je nastupila sa svojim prijateljem Laurenceom Olivierom, a tijekom sedamdesetogodišnje karijere bila je nominirana za još četiri Emmyja i dvije nagrade Tony. Godine 1999., Američki filmski institut proglasio ju je najvećom ženskom zvijezdom filma svih vremena.

Hepburn je bila i u poznatoj dugogodišnjoj vezi sa Spencerom Tracyjem, i na filmu i izvan njega.

Jeste li znali… (uredi)
  • ...da japanski film Akira ima oko 160.000 prizora, što je dvostruko više od običnih filmova.
  • ... da se Ray Liotta za ulogu Henryja Hilla u Dobrim momcima pripremao slušajući kasete s Hillovim glasom kako bi ga što uvjerljivije portretirao?
  • ... da u filmu Trumanov Show svaka ulica ima naziv koji je referenca na jednog filmskog glumca?




Izabrana slika (uredi)

Scena iz filma Mališan Charlieja Chaplina iz 1921. U filmu se uz Chaplina pojavio Jackie Coogan kao njegov posvojeni sin.

Zlatni medvjed (Goldener Berliner Bär), nagrada kojom se nagrađuje najbolji film na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu (Berlinaleu), jednom od najvažnijih filmskih festivala u Europi i svijetu.
Kategorije
Kako pomoći
Sudjelujte u dopuni započetih članaka:
Dopunite ih prema pravilima Wikipedije!

Filmska umjetnost
Filmski umjetnici


Najtraženiji članci vezani uz film i filmsku umjetnost
(podaci za kolovoz 2009.)

Ostali portali na Hrvatskoj Wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis