Portal:Film

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Portalfilm.png
Dobrodošli na Wikipedijin portal posvećen filmu.

Film se često spominje kao sedma umjetnost, i to veoma važna; filmovi zabavljaju, obrazuju, prosvjetljuju i nadahnjuju publiku. Vizualni elementi filma ne trebaju prijevod zbog čega filmska slika ima moć sveopće komunikacije. Filmove stvaraju pojedine kulture i oni odražavaju njihov način života, a ujedno i utječu na njih.

Izabrani članak uredi
Snjeguljica i sedam patuljaka (eng. Snow White and the Seven Dwarfs) je slavni i hvaljeni američki animirani film iz 1937. Radi se o ekranizaciji istoimene bajke braće Grimm koja govori o mladoj Snjeguljici koja je pobjegla od svoje zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka. Snjeguljica je prvi dugometražni animirani film iz SAD-a te je, prilagođen po inflaciji, 10. najkomercijalniji film 20. stoljeća (prvi je Zameo ih vjetar).

Snjeguljicu je producirala tvrtka Walt Disney Productions, a premijerno je prikazana 21. prosinca 1937. dok je u distribuciju po kinima krenula 8. veljače 1938. Istoimenu bajku prilagodili su scenaristi Dorothy Ann Blank, Richard Creedon, Merrill De Maris, Otto Englander, Earl Hurd, Dick Rickard, Ted Sears i Webb Smith. David Hand nadgledao je proizvodnju filma, a redatelji pojedinih dijelova bili su William Cottrell, Wilfred Jackson, Larry Morey, Perce Pearce i Ben Sharpsteen.

Izabrana biografija uredi
Katharine Hepburn

Katharine Houghton Hepburn (12. svibnja 1907. - 29. lipnja 2003.) bila je američka filmska, televizijska i kazališna glumica, naširoko poznata po svojoj oštroumnosti, otmjenosti iz Nove Engleske i žestokoj neovisnosti.

Filmska legenda, Hepburn drži rekord s najviše osvojenih Oscara s četiri pobjede od dvanaest nominacija. Hepburn je 1975. dobila i nagradu Emmy za glavnu ulogu u Ljubavi u ruševinama, gdje je nastupila sa svojim prijateljem Laurenceom Olivierom, a tijekom sedamdesetogodišnje karijere bila je nominirana za još četiri Emmyja i dvije nagrade Tony. 1999., Američki filmski institut proglasio ju je najvećom ženskom zvijezdom filma svih vremena.

Hepburn je bila i u poznatoj dugogodišnjoj vezi sa Spencerom Tracyjem, i na filmu i izvan njega.

Jeste li znali...
  • ...da japanski film Akira ima oko 160.000 prizora, što je dvostruko više od običnih filmova.
  • ... da se Ray Liotta za ulogu Henryja Hilla u Dobrim momcima pripremao slušajući kasete s Hillovim glasom kako bi ga što uvjerljivije portretirao?
  • ... da u filmu Trumanov Show svaka ulica ima naziv koji je referenca na jednog filmskog glumca?
Izabrana slika uredi

Chaplin The Kid.jpg

Scena iz filma Mališan Charlieja Chaplina iz 1921. U filmu se uz Chaplina pojavio Jackie Coogan kao njegov posvojeni sin.
Kategorije
Kako pomoći
Sudjelujte u dopuni započetih članaka:
Dopunite ih prema pravilima Wikipedije!

Filmska umjetnost
Filmski umjetnici


Najtraženiji članci vezani uz film i filmsku umjetnost
(podaci za kolovoz 2009.)

Portal.svg Ostali portali na Hrvatskoj Wikipediji
   
:Portal:Film
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis