Emily Dickinson

Izvor: Wikipedija
Emily Dickinson

Fotografija Emily Dickinson iz 1846.47. godine.
Puno ime Emily Elizabeth Dickinson
Rođenje Amherst, Massachusetts, 10. prosinca 1830.
Smrt Amherst, Massachusetts, 15. svibnja 1886.
Nacionalnost Amerikanka
Književne vrste pjesništvo
Portal o životopisima

Emily Elizabeth Dickinson (Amherst, Massachusetts, 10. prosinca 1830.15. svibnja 1886.), američka pjesnikinja.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Emily Dickinson je jedna od najpoznatijih američkih pjesnikinja. Kao djevojka zbog zdravstvenih problema veći dio vremena provodi u kući neprestano čitajući knjige i pišući pjesme. Za svoga života objavila je samo sedam pjesama, ali nakon njene smrti među njezinim privatnim stvarima pronalaze kolekciju od preko tisuću pjesama od kojih mnoge nisu bile završene. Umrla je u 56. godini života, 15. svibnja 1886. godine.

Djela[uredi | uredi kôd]

Njene pjesme odlikuju se prepoznatljivim, unikatnim stilom, s nevjerojatnim darom za riječi, objedinjujući profinjeni osjećaj i vrhunski intelekt. Nadahnuće za svoja djela pronalazila je u Bibliji, Shakespearovim djelima i klasičnoj mitologiji.

Sabrana i uređena zbirka svih njenih pjesama prvi put je objavljena 1890. godine u Bostonu, četiri godine poslije njene smrti. Međutim, sva izdanja s kraja 19. stoljeća i u prve polovice 20. stoljeća sadržavala su znatne prepravke izvornika.

Tek je 1955. godine objavljena zbirka Pjesme Emily Dickinson (The Poems of Emily Dickinson) u tri sveska, koja sadrži pjesme u izvornom obliku – s nestandardnim korištenjem velikih slova, interpunkcije, i brojnim crtama i elipsama.

Kuća u kojoj je živjela Emily Dickinson preuređena je u muzej posvećen njoj.

Više od sedamdeset prijevoda odabranih pjesama Emily Dickinson po prvi put je objavljeno u knjizi Tiše Od Sna 2008. godine. Ovo je prva knjiga prijevoda pjesama na hrvatski jezik najznačajnije američke pjesnikinje. Budući da je riječ o dvojezičnom izdanju, ono može poslužiti i akademskom izučavanju djela Emily Dickinson u nas.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Emily Dickinson, Tiše od sna: odabrane pjesme (preveo i priredio Dražen Dragović), Modernist nakladništvo, Varaždin, 2008., ISBN 9789537281144, www.mvinfo.hr

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Emily Dickinson
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Emily Dickinson

Mrežna mjesta[uredi | uredi kôd]