Eva Braun

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Djetinjstvo[uredi VE | uredi]

Eva Ana Paula Hitler (rodjeno prezime Braun) rodjena je 6. februara u Munchenu, kao druga kcerka ucitelja i Franziske. Njena poznatija sestra je Margareta Berta Greti Braun (koja se 1944. udala za Gruppenfuhrer Hermann Fegelajna. Adolf Hitler bio je svjedok njihovom vjencanju.) A njena dvanaest godina mladja sestra zvala se Gertraud. Kao mala Eva, uvijek je bila posvecena sportu i atletici. Ali nesto kasnije zaposlila se u prodavnici Foto Hoffmannu, koja je prodavala fotografsku opremu, ali takodje bila i fotografski studio. Eva je i ranije voljela fotografiju, njena ljubav prema fotografiji pocinje kada kao djevojcica od samo trinaest godina dobija fotoaparat. Evin ujak, Alois Winbauer, tvrdi da je njena sestra Margareta, poznatija kao Greti takodje radila za Hoffmanna.


Upoznavanje Adolfa Hitlera i Eve Braun[uredi VE | uredi]

Neki zapisi govore da se njihov prvi susret odigrao 1929. godine. Hitler je dosao iz sjedista Nacisticke stranke. Zelio je da odabere fotografije s jednog nedavnog snimanja. Adolf Hitler bio je jedini politicar koji je spoznao koliko je vazno ostaviti dobar utisak na javnost, pa je pomno proucavao svaku sliku i snimak, razmisljajuci kako ga to predstavlja njemackom narodu. Heinrich kod koga Eva radila , bio je velikodusan i srdaca, ali je bio i sklon rizicima. Kada je Adolf Hitler upoznao Evu Braun vec je bio poznat govornik i pokretac snage NSDAP-a. Evu nije zanimala politika. Hitler je cesto govorio da Njemice ne treba se sminkaju i pustaju kosu, vec da je vezu u pletenice. No Eva to nije postovala, obozavala je da se sminka, sto je Hitlera u neku ruku i privlacilo.

Zivot sa Adolfom Hitlerom[uredi VE | uredi]

Veze Eve Braun i Adolfa Hitlera, trajala je cetrnaest godina. Poznato je da je Eva Braun obozavala fotografiju s toga ima mnogo snimaka zanimljivih trenutaka iz zajednickoz zivota Eve i Adolfa. Obje porodice bile su protiv veze. Polako je Eva postajala ljubav Adolfa Hitlera. 1932. postoje nagadjanja da je Eva pokusala sebi da oduzme zivot, sto je Adolfa jako zabrinulo, radi Geli Raubal koja je takodje pocinila samoubisto 1931. godine.

Niko nije jasno, zasto se zena poput Eve, koja je zeljela djecu, odrekla majcinstva.

Samoubistvo Eve i Hitlera[uredi VE | uredi]

Krajem 1944. zapadne vojske zapocele su prodor u Njemacku.Pošto je Crvena armija opkolila parlament u centru grada gdje se Hitler nalazio u jednom od bunkera, smatra se da je Hitler izvršio samoubojstvo 30. travnja 1945. pištoljem u glavu. Hitlerovo tijelo kao i tijelo Eve Braun (dugogodišnje ljubavnice i žene koju je oženio par dana prije smrti), nadjeno je spaljeno u vrtu parlamenta.