Fafnir

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Fafnir (Arthur Rackham)

Fafnir je naziv jednog kovača u nordijskoj mitologiji, čiji otac je bio najmoćniji čarobnjak u Midgardu.

Imao je brata Regina, koji je također bio kovač. Imao je još jednog brata, koji je mogao mjenjati oblike. Jednog dana Odin, Loki i još neki bog s njim sišli su na zemlju. Tamo je Loki vidio ribu, kako je na obalu izvlači jedna vidra. Loki je bacio kamen i usmrtio tu vidru, potom se hvalio Odinu kako je jednim udarcem dobio dvije lovine.

Nakon nekog vremena, Odin, Loki i treći brat došli su kod tog čarobnjaka. Pokazali su mu odranu kožu vidre. Čarobnjak je prepoznao svog sina i zakleo se da ih neće pustiti, dok mu ne donesu toliko blaga da prekrije svu kožu.

Fafnir ih je svezao u okove iz kojih se nisu mogli osloboditi. Smatrali su da je pošteno, ako Loki ode i nađe toliko blaga da popuni tu kožu.

Loki je otišao i našao patuljka Endvara, koji se pretvorio u štuku, ispod jednog vodopada.

Loki ga je uhvatio i mučio, dok mu on nije izdao gdje se blago nalazi. To je bilo jedno silno blago, puno raznih dragulja i zlata. Endvar mu je rekao da će mu dati sve, ali samo da mu ostavi izvjestan prsten. Loki mu niti prstena nije htio ostaviti, te ga je patuljak prokleo, zbog toga, jer je taj prsten bio najvrijednije od sveg blaga. Ustvari, taj prsten je stvarao svo to silno blago.

Loki je donio to blago i namjeravao utajiti prsten, međutim, kada je pokrio kožu, virila je samo jedna dlaka iz brkova vidre. Čarobnjak je zahtijevao još, stoga je Loki, mada nevoljno, predao i prsten. Čarobnjak ih je pustio.

Međutim, sin čarobnjakov, taj Fafnir, bio je toliko opčinjen začaranim blagom, da je jedne noći usmrtio oca i pokrao blago. Reginu je naredio da to blago prenese u neku njegovu jazbinu.

Fafnira je to prokleto blago toliko opčinilo da bi ubio svakoga, tko god bi prošao pored njegove jazbine. Naposljetku, Fafnir se pretvorio u opakog gmaza, čuvenog zmaja Fafnira.

Njega je kasnije, napravivši u zemlji jarak, da oteče otrovna krv Fafnirova ubo u trbuh i usmrtio Sigurd, koji mu je pojeo srce i tako naučio govor ptica. Tako je čuo ptice kako govore da je Regin izdajica i da ga namjerava usmrtiti na spavanju. Sigurd je sebi uzeo to blago. To je iz Volsunge sage i Priče o Nibelunzima.

Također, u Bosni, postoje starinska, narodna predanja, slična ovom, o imenovanom zmaju u nekoj visokoj planini, gdje i obitava i čuva svoje blago.