Glup i gluplji

Izvor: Wikipedija
Glup i gluplji
Naslov izvornika
Dumb & Dumber
RedateljPeter Farrelly
Bobby Farrelly
ScenaristPeter Farrelly
Bennett Yellin
Glavne ulogeJim Carrey
Jeff Daniels
Lauren Holly
Mike Starr
Karen Duffy
Trajanje101 min.
Država SAD
Jezikengleski
Proračun$16,000,000
Sljedeći
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Glup i gluplji (eng. Dumb and Dumber) je američka komedija iz 1994. godine u režiji braće Petera i Bobbyja Farrellyja, koji su uz Bennetta Yellina i autori scenarija.

U filmu glavne uloge tumače Jim Carrey i Jeff Daniels, a priča govori o dvojici glupavih prijatelja iz grada Providence u Rhode Islandu, Lloydu i Harryju.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Dok se Harry bavi brigom o psima, Lloyd radi kao vozač limuzine i jednog dana vozi prekrasnu Mary, u koju se odmah zaljubi, do zračne luke. Nakon što ona tamo namjerno ostavi aktovku i otputuje, Lloyd je pokupi i s Harryjem kreće na put preko cijele države kako bi stigli do zimovališta Aspen u Coloradu.

Nakon putovanja ispunjenog različitim dogodovštinama konačno stižu do tamo, te odmah nastoje pronaći Mary i vratiti joj aktovku. No, tijekom svađe u kojoj Harry pokuša baciti aktovku u obližnje jezero, uvide da se u njoj nalazi velika količina novca. Budući da više nemaju ni vlastitog novca ni mjesta za odsjesti, odluče "posuditi" dio novca koji se nalazi u aktovci. Međutim, trošenje novca im izmakne kontroli i njime plate ostanak u najluksuznijem apartmanu, te ga troše za kupnju različitih nepotrebnih stvari, među kojima je skupocjeni Lamborghini Diablo.

No, kad se pokaže da je novac u aktovci zapravo bio namijenjen kao otkupnina u zamjenu za otetog Marynog muža, obojica se suoče s otmičarom i policijom.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]