Honshū

Izvor: Wikipedija

Honšū (本州) je najveći otok Japana. Na sjeveru je razdvojen morskim putem Tsuragu od otoka Hokkaida, u jugu kroz japansko unutarnje more od otoka Shikokua. Na jugo-zapadu se nalazi otok Kyushu, razdvojen morskim putem Shimonosekijem. Honšu je sedmi otok po veličini na svijetu i 2. po naseljenosti, odmah iza Jave. izložen je čestim potresima, među kojima je jedan od najgorih je bio Veliki potres u Kantou 1923. u regiji Kantōu, kada su uništeni Tokio, Yokohama i okolica.

Honšu je s ostalim većim japanskim otocima (Hokkaido, Kyushu i Shikoku) povezan tunelima i mostovima. Tri nova mostovska sustava povezuju preko unutarnjeg mora Honšu i Šikoku (mostovi Akashi-Kaikyo i Ohnaruto; Shin-Onomichi; Innoshima, etc.)

Najveći gradovi su: Tokyo (glavni grad Japana), Yokohama, Osaka, Nagoya, Kobe, Kyoto, Akita, Sendai, Fukushima, Niigata i Hiroshima i kulturni centri Nara i Kamakura.

Otok je značajan proizvođač riže, agrikulturna područja su u ravnicama Kanto i Nobi, a uzgaja se riža i drugo povrće. Niigata je veliki centar poljoprivrednog kraja. Područje Yamanashija glavni je voćarski centar, dok se Aomori ističe po proizvodnji jabuka.

Geografija i klima[uredi | uredi kôd]

Honshu je otprilike 1300 km dug, a širok je od 50 do 240 km. Površina otoka je 230.500 km², što je otprilike 60% površine cijelog Japana. Dužina obale je 5450 km. Najveći vrh je Fuji s 3776 m.

Regija je vrlo plodna. Ima dosta rijeka, među njima je i Shinano, najduža rijeka Japana. Klimatske zone su od hladne na sjeveru do subtropske na jugu otoka.

Honshu je brdovit, a vulkani su vrlo aktivni. Erupcije vulkana i potresi su vrlo česti. Veliki potres u Kantou (140.000 mrtvih) u listopadu 1923. napravio je velike štete u Tokiu i Yokohama, a 1995. je u potres u Kobeu poginulo 5000 ljudi.

Rijeke[uredi | uredi kôd]

Regije i prefekture[uredi | uredi kôd]

Honšu se sastoji od 5 regija podijeljenih po prefekturama, to su:

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]