Hrvatska čitaonica Fischer

Izvor: Wikipedija

Hrvatska čitaonica Petar Fischer[1] je kulturna ustanova Hrvata u Surčinu, u Srbiji.[2] Petar Fischer, po kojem se ove ustanova, bio je upravitelj župe u Surčinu.[3]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnovana je krajem ljeta 2016. godine. Glavni inicijator rada čitaonice je župnik Marko Kljajić. Osnovana je radi očuvanja hrvatskog identiteta na prostoru općine Surčin, razvoj kulture Hrvata na ovom području najviše uz pomoć pisane riječi, čitanjem, recitiranjem, druženjem. Surčinska hrvatska čitaonica obogatila je Srijem još jednom hrvatskom kulturom udrugom. Iznimno je značajna zarad očuvanja hrvatskog identiteta, ali i značaja promocije hrvatske kulture. Pri osnutku književni fond čitaonice imao je oko 2.000 književnih djela. Knjige su došle od donatora iz Hrvatske i od nekoliko hrvatskih udruga iz Srijema i od župljana.

Aktivnosti[uredi | uredi kôd]

Osnovna djelatnost ustanove je čitaonica. Osnivači se trude organizirati još neke sekcije i privući mladež. U međuvremenu su uspjeli organizirati glazbenu sekciju. U suradnji s vjeroučiteljem planiraju organizirati i recitatorsku sekciju s djecom da bi privukli mladež u članstvo. U sklopu čitaonice je literarni odjel koji okuplja brojne ljubitelje pisane riječi. U programu tog odjela su i književne večeri na kojima članovi predstavljaju svoje pjesme, ali i književna djela hrvatskih pisaca i pjesnika rođenih u Srijemu, koji su ostavili značajan trag u kulturi Hrvata u Vojvodini.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Predsjednik Hrvatske čitaonice Fischer bio je Josip Volarić, a danas je Katica Naglić. U upravi Hrvatske čitaonice je župnik Marko Kljajić.[2][4][5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (srp.) Gastro manifestacija “CROz kuhinju Vojvodine” u Petrovaradinu Novosadska hronika. 14. rujna 2019. . Pristupljeno 5. listopada 2020.
  2. a b Zavod za kulturu vojvođanskih HrvataArhivirana inačica izvorne stranice od 17. siječnja 2019. (Wayback Machine) Hrvatska čitaonica ,,Fischer" - Surčin, 28. srpnja 2017. (pristupljeno 17. siječnja 2019.)
  3. Slađana Josipović: Odnos komunističkih vlasti prema svećenicima njemačkog podrijetla na primjeru daljskog župnika Petra Fischera VDG Jahrbuch, Vol. 15, 2008. str. 67.
  4. Zavod za kulturu vojvođanskih HrvataArhivirana inačica izvorne stranice od 17. siječnja 2019. (Wayback Machine) Hrvatska riječ (S. Darabašić): Razgovor povodom otvaranja Hrvatske čitaonice Fischer u Surčinu - Josip Volarić, predsjednik Hrvatske čitaonice Fischer, Surčin, 14. siječnja 2017. (pristupljeno 17. siječnja 2019.)
  5. Zavod za kulturu vojvođanskih HrvataArhivirana inačica izvorne stranice od 17. siječnja 2019. (Wayback Machine) Hrvatska riječ (S. D.): U Surčinu održana Književna večer posvećena književniku Antunu Gustavu Matošu, 10. siječnja 2019. (pristupljeno 17. siječnja 2019.)