Hrvatska udruga Benedikt

Izvor: Wikipedija


Logo Hrvatske udruge Benedikt
Naziv udrugeHrvatska udruga Benedikt
PredsjednikRadoslav Zaradić, mag. hist. i viši arhivist
Datum osnivanja14.03.2011.
Adresa udrugeDubrovačka ulica 15, Split
Webhttps://hu-benedikt.hr/

Hrvatska udruga Benedikt okuplja vjernike laike koji u kulturnom i društveno angažiranom djelovanju promiču temeljne kršćanske i opće društvene vrijednosti, te se zalažu za očuvanje hrvatskog identiteta, jednako kao i europske kulturne baštine. Uzor u kulturnom djelovanju udruga pronalazi u liku Sv. Benedikta iz Nursije, zaštitniku Europe koji je križem, knjigom i plugom postavio temelje buduće europske kulture.[1]

Naziv je predložio pok. fra Josip Marcelić, koji je uz pok. Branimira Lukšića, bivšeg župana Splitsko-dalmatinske županije i don Mladena Parlova jedan od utemeljitelja Hrvatske udruge Benedikt.[2]

Osnivačka skupština udruge održana je 14. ožujka 2011. u knjižnici Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, donesen je Statut Hrvatske udruge Benedikt[3] te su izabrani članovi upravnih tijela na jednogodišnji mandat: za predsjednika udruge Vide Popović, potpredsjednicu Silvana Dragun, tajnika Filipa Ivana Žuru, a uz njih članovi Upravnog vijeća Ivan Babić i Ivan Bartulović. Članovi Nadzornog odbora u prvom mandatu vodstva Udruge bili su: Ivan Baćak, Josip Bosnić i Ante Lijić.[4]

Vide Popović obnašao je funkciju predsjednika 11 godina, a od travnja 2022. g. predsjednik Hrvatske udruge Benedikt je Radoslav Zaradić.[5]

Na redovnoj izbornoj skupštini održanoj 29. travnja 2024., izabrani su do 2026. g. članovi upravnih tijela: za predsjednika Radoslav Zaradić, za članove upravnog vijeća: Marija Bandić, Jakša Ćosić, Silvana Dragun, Ante Lijić, Nikola Milanović, Petar Rubić, Marica Vidović i Margita Vučetić, a za članove nadzornog odbora: Željko Pleić, Marijo Popović i Ivo Uglešić.[6][7]

Djelatnosti i aktivnosti[8][uredi | uredi kôd]

Dio članova i prijatelja Hrvatske udruge Benedikt

U cilju provođenja svog poslanja udruga se bavi aktivnostima koje promiču narodni i kulturni identitet u područjima umjetničkoga, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života.

Proučava i njeguje hrvatsku baštinu, promiče inovacije, kreativna i znanstvena dostignuća, ljudska prava, kulturu života.

Organizira tribine i seminare, glazbene i scenske priredbe, književne i pjesničke večeri, znanstvene skupove, humanitarne akcije, hodočašća i izlete.

Od 2013. g. udruga priređuje dvije velike manifestacije:

– Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

– Festival kulturnog aktivizma VIDIK-fest

Različitim aktivnostima koji uključuju organiziranje tribina, manifestacija i različitih kulturnih i medijskih programa udruga promiče dostojanstvo ljudske osobe, kulturu života, obiteljske vrednote, očuvanje hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta, afirmaciju prava, cjeloviti razvoj pojedinca i boljitak svih građana Republike Hrvatske. Veliku pažnju udruga posvećuje zaštiti nacionalnih vrijednosti i promicanju zdravog patriotizma, a u svom djelovanju različitim temama iz hrvatske povijesti i Domovinskog rata. U cilju razvoja civilnog društva, slobode i demokracije, udruga poziva članove u kulturnom i medijskom angažmanu na etičko i odgovorno djelovanje, borbu protiv nesloge i mržnje, društvene apatije i inertnosti. Članovi su pozvani na hrabro svjedočenje i zalaganje za one vrijednosti koje se temelje na bogoljublju, domoljublju i čovjekoljublju. Udruga gradi mostove suradnje s različitim udrugama i organizacijama u cilju promicanja zajedništva i jedinstva hrvatskog naroda, kao i povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske. Pod geslom "Ora et labora" udruga pruža članovima i prijateljima cjelovitu moralnu i duhovnu pomoć kako bi bili osposobljeni za izazove s kojima se susreću u osobnom, obiteljskom i društvenom životu.

Kronološki pregled svih aktivnosti Hrvatske udruge Benedikt 2011.-2015.

U prvim mjesecima svog djelovanja Hrvatska udruga Benedikt organizirala je razna događanja među kojima: tribinu „Haški sud i pravda“ na kojoj su gostovali Zoran Vukman i Lujo Medvidović, tribinu o vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ na kojoj su gostovali dr. sc. Ante Nazor i pukovnik Marko Vukasović, koncert „Radost i nada“ na kojem su nastupili operni solisti HNK-a Ratomir Kliškić, Alma Karmelić i Stefan Kokoškov uz pratnju kvarteta „Music forever“. Isto tako udruga je organizirala i tribini na temu Torinskog platna na kojoj je izlagao dr. sc. fra Josip Marcelić te predavanje o svetom Benediktu koje je održao o. Jozo Milanović, benediktinac. U organizaciji udruge održalo se i predstavljanje knjige Dinka Jonjića o Golom otoku, a udruga je bila i suorganizator predstavljanja knjige Ivana Ugrina „Gori –doli…“. Hrvatska udruga Benedikt bila je i suorganizator javnog intervjua sa svjetski poznatim fizičarom prof. dr. sc. Davorom Pavunom. [4]

Što se tiče rada u 2022. i 2023. g. te planova novog vodstva do 2026. g.,[9][10] prva aktivnost Hrvatske udruge Benedikt nakon pandemije COVID-a 19 bila je organizacija znanstveno–stručnog stola u povodu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.[11] Nastavilo se s organizacijom dva najznačajnija projekta i manifestacije: Tjednom sjećanja u 2022. i 2023. g. i VIDIK festom u 2023. i 2024. g. Uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini u 2022.g. organizirana je tribina „Jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH – preduvjet za stabilnost i europsku budućnost države“ na kojoj je gostovala zastupnica u Europskom parlamentu gđa. Željana Zovko.

Naslovnica zbornika dječjih radova "I u mom gradu Vukovar svijetli"

U 2023. g. Udruga je tiskala zbornik dječjih radova  „I u mom gradu  Vukovar svijetli“. Na gotovo 200 stranica formata A4 obuhvaćeno je oko 250 učeničkih literarnih i likovnih radova iz oko 25 osnovnih i srednjih škola s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije. Zbornik je rezultat petogodišnje aktivnosti učeničke glazbeno-scenske priredbe „Hrvatska je riječ koju naučih od majke“ koja se izvodi u sklopu manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju.[12]

U 12 godina djelovanja Hrvatska udruga Benedikt bila je inicijator i suorganizator više od 600 tribina, predavanja i događanja, uglavnom u Splitu, na području Splitsko-dalmatinske županije te u nekoliko navrata u Zagrebu i u Dubrovniku. Na području kulture i umjetnosti organiziraju se pjesničke večeri kao što je 'Vukovaru-Škabrnji - H - Memento poetika' i filmske večeri, zatim predstavljanje književnih djela, izložbi. Udruga je bila dijelom inicijative i podrška postavljanju spomenika skulpture dječaka 'Lumin' na početku Vukovarske ulice u Splitu. Što se tiče stručnih znanstvenih skupova teme su: prezentacija najnovijih povijesnih istraživanja iz novije hrvatske povijesti, naročito Domovinskog rata, kurikularna reforma, nacionalna sigurnost, demografska kataklizma, položaj i stanje zdravstva. U području gospodarstva, posrijedi su predavanja i stolovi na teme: stanje u energetici, nezaposlenost, radnička prava, legalizacija nelegalne gradnje, gospodarenje otpadom. Na polju duhovnosti, bilo je više duhovnih obnova i priprava te molitvenih okupljanja i euharistijskih slavlja. Također, organizirana su hodočašća u poznata hrvatska svetišta i u mjesta od posebnog značaja za hrvatsku povijest i mjesta posebnog nacionalnog pijeteta poput Vukovara i Škabrnje. Što se tiče lokalne, splitske problematike, udruga je uputila inicijativu oko uređenja žnjanskog platoa s obilježjem na spomen dolaska pape Ivana Pavla II. u Split te imenovanja ulice po vukovarskom heroju Marku Babiću, zatim više predavanja o urbanističkoj i prometnoj problematici.[13] U planu je nastavak znanstvenog i akademskog povezivanja Zagreba i Splita u vidu zajedničkih projekata, naročito predstavljanje aktivnosti značajnih nacionalnih ustanova: Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Upravna tijela i članovi Hrvatske udruge Benedikt 2012.-2024.[4][uredi | uredi kôd]

Članovi Hrvatske udruge Benedikt 2022.


Ožujak 2012. - ožujak 2013: predsjednik: Vide Popović, potpredsjednica: Iva Jurić, tajnik: Petar Rubić, rizničar: Ante Lijić, član: Mirko Lažeta. Nadzorni odbor: predsjednica: Dajana Fio Boljat, članovi: Josip Bosnić i Igor Pupić-Vurilj.

Ožujak 2013. - ožujak 2014: predsjednik: Vide Popović, potpredsjednica: Silvana Dragun, tajnik: Petar Rubić, rizničar: Ante Luetić, član: Josip Markotić. Nadzorni odbor: predsjednik: Ante Lijić i članovi: Marijo Popović i Emilio Šimić.

Ožujak 2014. - ožujak 2015: predsjednik: Vide Popović, potpredsjednik: Nikola Milanović, tajnik: Petar Rubić, rizničar: Ante Lijić, članovi: Marija Bandić, Silvana Dragun i Mirko Ruščić. Nadzorni odbor: predsjednik: Antun Budimir, članovi: Vini Rakić i Adela Markota.

Ožujak 2015. - ožujak 2016: predsjednik: Vide Popović, potpredsjednik: Petar Rubić, tajnik: Miljenko Marinić, rizničar: Ante Lijić, članovi: Marija Bandić, Nikola Milanović, Marica Vuletić. Nadzorni odbor: predsjednik: Nedjeljko Tandara. članovi: Denis Meštrović i Emilio Šimić.

Ožujak 2016. - ožujak 2017:[14] predsjednik: Vide Popović, članovi Upravnog vijeća: Petar Rubić, Miljenko Marinić, Marijo Popović, Nikola Milanović, Margita Vučetić i Marko Jukić. Nadzorni odbor: Nedjeljko Tandara, Marija Bandić i Marica Vuletić.

Ožujak 2017. - ožujak 2018:[15] predsjednik: Vide Popović, članovi Upravnog vijeća: Nikola Milanović, Petar Rubić, Marijo Popović, Miljenko Marinić, Silvana Dragun i Radoslav Zaradić. Nadzorni odbor: Marko Jukić, Margita Vučetić i Ante Glibota.

Ožujak 2018. - ožujak 2020:[16] predsjednik Vide Popović, članovi Upravnog vijeća: Nikola Milanović, Silvana Dragun, Margita Vučetić, Doris Grgurin, Marko Jukić, Miljenko Marinić, Radoslav Zaradić i Petar Rubić. Nadzorni odbor: Nedjeljko Tandara, Marija Nakić Alfirević i Željko Pleić.

Travanj 2022. - travanj 2024:[17] predsjednik: Radoslav Zaradić, članovi Upravnog vijeća: Margita Vučetić, Marija Nakić Alfirević, Nikola Milanović, Marijo Popović, Mate Buljubašić, Marija Bandić, Željko Pleić, Jasminka Lemo. Nadzorni odbor: Tomislav Jukić (od 20.04.2023. Ante Lijić), Jakša Ćosić i Ivana Grubišić (od 20.04.2023. Marica Vidović).

Prostor/i Hrvatske udruge Benedikt[uredi | uredi kôd]

U prve tri godine djelovanja Hrvatska udruga Benedikt nije imala svoj prostor za rad i djelovanje. Zahvaljujući pomoći Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, sastanci su ponekad održavani u njihovoj knjižnici, a tribine i kulturne aktivnosti u velikoj dvorani u ulici Zrinsko-frankopanskoj.

U rujnu 2014. udruga od grada Splita dobiva na korištenje mali prostor od 14.5. m² u ulici Kraj Sv. Marije. Zahvaljujući svojim članovima, prostor je ubrzo priveden svrsi (bilo je potrebno žurno promijeniti prozor i pod te osposobiti hodnik i toalet), dijelom pretvoren u galerijski s izloženim likovnim radovima članova Udruge.[4]

Početkom 2017. g. putem javnog gradskog natječaja Udruzi je dodijeljen prostor od 35 m² u Dubrovačkoj ulici broj 15, u naravi skladište banke koje se nalazilo u dosta lošem stanju. Prostor je do kraja godine renoviran i osposobljen zahvaljujući donacijama i volonterskom radu svojih članova u procijenjenom iznosu od 100.000 kn. Od značajnijih ulaganja promijenjena su ulazna vrata i velika stijenka, nova troja unutarnja vrata, postavljena rasvjeta te novi uredski namještaj. Od 2017. sjedište Hrvatske udruge Benedikt nalazi se na adresi Dubrovačka ulica 15.[18]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Poslanje Udruge - kraća verzija. hu-benedikt.hr. 17. lipnja 2012. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  2. Razgovor s dr. don Mladenom Parlovom: Sveti Benedikt je u svijetu koji se urušavao uspio posijati sjeme novoga svijeta i nove europske civilizacije. hu-benedikt.hr. 7. srpnja 2019. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  3. S T A T U T HRVATSKE UDRUGE BENEDIKT. hu-benedikt.hr. 1. studenoga 2018. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  4. a b c d Parlov (gl. urednik), Don Mladen. Ožujak 2016. Hrvatska udruga Benedikt 2011.-2016. Hrvatska udruga Benedikt i Naklada Bošković. Split. str. 143-144. ISBN 978-953-263-340-5
  5. Novo vodstvo Hrvatske udruge Benedikt 2022.-2024. hu-benedikt.hr. 26. srpnja 2022. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  6. Radoslav Zaradić ponovno izabran na čelo Hrvatske udruge Benedikt. hu-benedikt.hr. 2. svibnja 2024. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  7. Održana redovna izborna skupština Hrvatske udruge „Benedikt". IKA. 2. svibnja 2024. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  8. Poslanje Udruge - kraća verzija. hu-benedikt.hr. 17. lipnja 2012. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  9. UDRUGA VOĐENA KRŠĆANSKIM NAUKOM 'Benedikt' promovira hrvatski nacionalni identitet i duhovnost te društvenu problematiku. Dalmatinski portal. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  10. Radoslav Zaradić ponovno izabran na čelo Hrvatske udruge Benedikt. hu-benedikt.hr. 2. svibnja 2024. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  11. Prepuna dvorana podržala znanstveni skup o F. Tuđmanu u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. hu-benedikt.hr. 20. svibnja 2022. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  12. Predstavljen zbornik „I u mom gradu Vukovar svijetli". IKA. 21. studenoga 2023. Pristupljeno 17. svibnja 2024.
  13. UDRUGA VOĐENA KRŠĆANSKIM NAUKOM 'Benedikt' promovira hrvatski nacionalni identitet i duhovnost te društvenu problematiku. Dalmatinski portal. Pristupljeno 28. svibnja 2024.
  14. Tihana. 16. ožujka 2016. Hrvatska udruga Benedikt svečano obilježila pet godina djelovanja. Dnevno.hr. Pristupljeno 28. svibnja 2024.
  15. Održana Skupština Hrvatske udruge Benedikt. Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. 14. ožujka 2017. Pristupljeno 28. svibnja 2024.
  16. (FOTO) Održana Skupština Hrvatske udruge Benedikt: Vide Popović i dalje na čelu. hu-benedikt.hr. 5. travnja 2018. Pristupljeno 28. svibnja 2024.
  17. Novo vodstvo Hrvatske udruge Benedikt 2022.-2024. hu-benedikt.hr. 26. srpnja 2022. Pristupljeno 28. svibnja 2024.
  18. Svečano otvoren i blagoslovljen prostor Hrvatske udruge Benedikt. hu-benedikt.hr. 18. prosinca 2017. Pristupljeno 23. svibnja 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]