Kip Europe

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta Europa. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Jedinstvo u miru)

Kip Europe, 2003. godine

Kip Europe (eng. Statue of Europe), koji se također naziva Jedinstvo u miru (eng. Unity in Peace),[1] skulptura je koja simbolizira uspostavu mira europskim integracijama, a istodobno predstavlja krilaticu Europske unije (EU) "Ujedinjeni u različitosti". Nalazi se u vrtu manastira Van Maerlant (knjižnica Europske komisije) na križanju ulice Van Maerlant i "chaussée d'Etterbeek", u Europskoj četvrti Bruxellesa u Belgiji. Izrađena je od smole, a visoka je nešto više od 5 metara. Teška je gotovo 800 kg.[2] Inaugurirali su ga 9. prosinca 2003. Neil Kinnock i Viviane Reding, koji su u to vrijeme bili potpredsjednici Europske komisije i povjerenici za kulturu. Godina 2003. proglašena je Europskom godinom osoba s invaliditetom, a pritom se očekivalo da će se države na istoku Europe pridružiti EU-u.[2]

Kip su izradila, modelirala, polirala i obojila djeca s oštećenjem vida pod nadzorom francuskog umjetnika Bernarda Romaina, koji je želio pokazati da invaliditet nije diskvalificirajući čimbenik.[2] Čvrsto isprepletene, različito obojene ruke simboliziraju kulturološki različite ljude Europe koji zajedno podižu kuglu koja podsjeća na zastavu EU-a, na kojoj se nalazi golubica mira.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Commission Art. ec.europa.eu (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 28. ožujka 2021. Pristupljeno 10. studenoga 2021.
  2. a b c STATUE OF EUROPE. bernardromain.com (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2012. Pristupljeno 10. studenoga 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]