Judita Bavarska (umrla 843.)

Izvor: Wikipedija
Judita, o. 1510.

Judita Bavarska (fra. Judith de Bavière, eng. Judith of Bavaria) (797./805. – 19. travnja 843.) bila je carica Svetog Rimskog Carstva te kraljica Franaka u 9. stoljeću kao druga supruga kralja Ljudevita Pobožnoga, za kojeg se udala 819. god. u Aachenu. Bila je smatrana osobom velike ljepote i inteligencije.

Bila je kći Hwelfa i njegove žene, saksonske gospe Hedvige.[1] Brat joj je bio Rudolf od Ponthieua.[2]

Judita i njezin muž imali su kćer Gizelu Francusku[3] i sina Karla, koji je postao kralj Karlo Ćelavi od Zapadne Franačke te je jednu svoju kćer nazvao po njoj.

Kraljica Judita je u nekim djelima opisana kao "druga Judita", "druga Mirjam" i "druga Sapfa". Ipak, kraljica je imala mnogo neprijatelja na visokim pozicijama. Bila je optužena za preljub[4] te su ju neki smatrali vješticom jer se zanimala za tumačenje snova.

Judita je postala kraljicom majkom kad je njezin sin došao na tron. Međutim, nakon što je Karlo oženio gospu Ermentrudu, kćer Oda I., Juditina moć je pala. Kraljica Judita je umrla 19. travnja godine 843. u Toursu.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hedwig or Heilwig, Duchess of Bavaria and Abbess of Chelles
  2. Marek, Miroslav. The Welfen Family. Genealogy.EU. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. listopada 2010. Pristupljeno 15. studenoga 2016.
  3. Franz Kugler, Margaret Hutton, Charles Lock Eastlake. Handbook of Painting: The Italian Schools.
  4. Wemple, Suzanne Fonay. Women in Frankish Society: Marriage and the Cloister, 500 to 900. Philadelphia: University of Pennsylvania, 1981.
  5. Koch, Armin. Kaiserin Judith: Eine Politische Biographie. Husum: Matthiesen, 2005.