Kabuto (Pokémon)

Izvor: Wikipedija
Kabuto

Japansko ime カブト, Kabuto
Redni broj 140
Generacija prva
Vrsta Kameni/Vodeni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz Dome fosila
Razvija se u Kabutopsa
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0.5 m
Masa 11.5 kg
Sposobnost Borbeni oklop (Battle Armor)/Hitro plivanje (Swift Swim)

Kabuto (カブト Kabuto u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Kabuta u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime "Kabuto" dolazi od japanske riječi "kabuto" = kaciga, i "kabutogani", japansko ime za rakove. U početku, Kabuto se trebao zvati Att, što je – kada se spoji s evoluiranim oblikom Lantis (kasnije pozntog kao Kabutops) – zapravo igra riječi za riječ Atlantis.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Pokémon oživljen iz fosila pronađenog na nekadašnjim oceanskim dnima koji je živio prije milijun godina.
  • Pokémon Yellow: Pokémon oživljen iz fosila. Koristi oči na leđima dok se skriva na oceanskom dnu.
  • Pokémon Gold: U rijetkim slučajevima, moguće je pronaći fosile ovog Pokémona koji su izumrli dok su se skrivali na oceanskom dnu.
  • Pokémon Silver: Ovaj je Pokémon živio tijekom drevnih vremena. U rijetkim slučajevima, moguće je pronaći žive primjerke ove vrste.
  • Pokémon Crystal: Skrivao se na oceanskom dnu stotinama milijuna godina. Posjeduje oči na leđima koje sjaje.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Kabuto je Pokémon oživljen iz fosilnih ostataka. Ipak, u rijekim slučajevima, moguće je pronaći žive primjerke ove vrste. Ova je Pokémon nije nimalo promijenio od svojih predaka koji su živjeli prije tristo milijuna godina.
  • Pokémon Emerald: Kabuto je Pokémon oživljen iz fosilnih ostataka. Ipak, u rijekim slučajevima, moguće je pronaći žive primjerke ove vrste. Ova je Pokémon nije nimalo promijenio od svojih predaka koji su živjeli prije tristo milijuna godina.
  • Pokémon FireRed: Ovaj je Pokémon oživljen iz fosila drevnog bića. Štiti se svojim snažnim oklopom.
  • Pokémon LeafGreen: Pokémon oživljen iz fosila pronađenog na nekadašnjim oceanskim dnima koji je živio prije milijun godina.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Smatra se kako je nastanjivao plaže prije 300 milijuna godina. Zaštićen je krutim oklopom.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Kabutoa se može naći jedino u Pokémon Red, Blue, FireRed i LeafGreen videoigrama, ako igrač nađe (iskopa) Kupolasti fosil (Dome Fossil) u Mjesečevoj planini umjesto Spiralnog fosila (Helix Fossil). Fosil se može oživjeti ako ga se odnese u laboratorij u gradu Cinnabaru.

Kabuto ima visoke Attack i Defense status, kao i prosječan Speed status za Elementarnog Pokémona.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Grebanje (Scratch) Normalni
Otvrdnjavanje (Harden) Normalni
Upijanje (Absorb) Travnati 6
Opaki pogled (Leer) Normalni 11
Hitac blatom (Mud Shot) Zemljani 16
Napad pijeskom (Sand-attack) Zemljani 21
Vodeni mlaz (Aqua Jet) Vodeni 31
Mega isušivanje (Mega Drain) Travnati 36
Metalni zvuk (Metal Sound) Čelični 41
Drevna moć (AncientPower) Kameni 46
Zavrtanje (Wring Out) Normalni 51

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 30
 
Attack: 80
 
Defense: 90
 
Special: 45
 
SpAtk: 55
 
SpDef: 45
 
Speed: 55
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Kabuto se prvi put "pojavio" u animiranoj seriji u epizodi 13. Pokémanijak Bill obukao se u veliki kostim Kabutoa pokušavajući bolje shvatiti njegovo prirodno ponašanje. Njegovo prvo pravo pojavljivanje bilo je u epizodi 46, kada ga je otkrio Ash dok je Tima Raketa pokušavao raznijeti Grandfather Kanjon. Kabutovo sljedeće pojavljivanje bilo je u epizodi 91, gdje se pojavio u velikom broju. Njegovi fosili u Orange arhipelagu, koji ih je bio prepun, oživjeli su pod utjecajem crvenog svjetla mjesečine. Ovo se vjerojatno odnosi na kineski mit o "kamenim lastavicama", fosiliziranim kamenim bićima koja ožive i lete uokolo.