Kirchberg

Koordinate: 49°56′N 7°24′E / 49.933°N 7.400°E / 49.933; 7.400
Izvor: Wikipedija
Kirchberg
Chiriperg
Crkva sv. Mihovila izgrađena u gotičkom stilu.
Crkva sv. Mihovila izgrađena u gotičkom stilu.
Crkva sv. Mihovila izgrađena u gotičkom stilu.
Grb
Grb
Koordinate: 49°56′N 7°24′E / 49.933°N 7.400°E / 49.933; 7.400
Država Njemačka
Kotar Rhein-Hunsrück-Kreis
Savezna pokrajina Porajnje-Falačka
Vlast
 - Gradonačelnik Udo Kunz
2009. - (CDU)
Površina
 - Ukupna 18,05 km2
Najveća visina 420 m
Stanovništvo (31. prosinca 2011. )
 - Grad 3.713[1]
 - Gustoća 206 stan./km2
Poštanski broj 55481
Pozivni broj 06763
Vremenska zona (CET/CEST) UTC+1/+2
Službena stranica www.stadtkirchberg.de/
Zemljovid
Kirchberg na zemljovidu Njemačke
Kirchberg
Kirchberg

Kirchberg je mjesto koje se nalazi u njemačkom kotaru Rhein-Hunsrück-Kreis, unutar savezne pokrajine Porajnje-Falačka. Mjesto je poznato po tome što je 10 km istočno od njega smještena međunarodna zračna luka Frankfurt-Hahn.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Arheološki nalazi jasno pokazuju da je na području današnjeg Kirchberga 400 g. pr. Kr. živjelo pleme Treveri koji su bili mješavina Kelta i starih Germana te je po njima grad Trier dobio latinski naziv Augusta Treverorum.

Prema fotografijama snimljenim iz zraka, jasno je vidljivo da se Kirchberg razvijao u fazama. U središtu Denzena na sjeveroistoku su bili počeci pred-rimskih naselja a na rubnom istoku grada je bila vojna baza smještena na rimskom putu koji je vodio od Triera do Bingen am Rheina i Mainza. Taj put je danas poznat kao Via Ausonia ili Ausoniusstraße a Rimljani su ga izgradili u 1. st. pr. Kr.

Tijekom 5. stoljeća to područje je postalo krunskim posjedom franačkih kraljeva. Od rimskog naselja Vicus Dumnissus je nastalo novo naselje dok je u 7. stoljeću izgrađena prva crkva. Naselje je dobilo novo ime Chiriperg koje je kroz moderno razdoblje promijenjeno u Kirchberg.

Tijekom srednjeg vijeka središte grada je bilo opasano zidinama s kulama i gradskim vratima.

10. veljače 1928. dolazi do spajanja susjednih sela na istoku (uključujući i Denzen) s gradom Kirchbergom unatoč otporu seljana. Od 1946. godine grad je dio novoosnovane savezne pokrajine Porajnje-Falačka.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Kirchberg se danas prostire na površini od 18,05 km2 od čega je 50% dano na poljoprivredno korištenje, 30% je šumovito, na 18% su izgrađeni objekti dok je preostalih 2% posvećeno drugim svrhama.

Religija[uredi | uredi kôd]

Religija se na ovom području odlučivala na temelju vjerskih uvjerenja koje su nametnuli gospodari ili vojne vlasti. Tako su se ondje smjenjivali luteranizam i kalvinizam dok je 1625. godine tijekom španjolske okupacije nametnut katolicizam kao službena vjera. To je trajalo neko vrijeme dok pod švedskim utjecajem nije ponovo uveden kalvinizam.

U razdoblju od 18. do 20. stoljeća ondje su živjeli i Židovi koji su imali vlastitu religijsku zajednicu te malu sinagogu, vjersku školu i vlastito groblje koje je očuvano i danas.

Danas među mještanima Kirchberga prevladavaju evangelisti i katolici koji su nekad zajednički dijelili župnu crkvu sv. Mihovila. Naime, evangelisti su 15. lipnja 1965. prodali svoju polovicu udjela u crkvi katolicima čime su si omugućili financijska sredstva za gradnju vlastite crkve Mira.

Politika[uredi | uredi kôd]

Kirchbergom se upravlja putem gradskog vijeća koje se sastoji od 20 članova dok vijećem predsjedava gradonačelnik. Prema lokalnim izborima koji su se održali 7. lipnja 2009., većinu u vijeću od osam članova ima Kršćansko-demokratska unija (CDU) dok po četiti člana otpada na Socijeldemokratsku stranku Njemačke (SPD), Slobodnu demokratsku stranku (FDP) i nezavisne predstavnike.[2]

Gradonačelnik Kirchberga je Udo Kunz (CDU) dok su njegovi zamjenici Wolfgang Krämer (CDU), Werner Klockner (SPD) i Harald Wüllenweber (FWG) s time da Klockner nije član gradskog vijeća.[3]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

U gradu postoje po jedna osnovna i srednja škola.

Šport[uredi | uredi kôd]

Kirchberg ima otvoreni i zatvoreni bazen, dvorane za tenis i penjanje kao i sportski centar za mlade "Am Zug". Postoji i rukometni klub HSV Kirchberg 1974. Oko mjesta se nalazi biciklistička staza duga 14 km.

Transport[uredi | uredi kôd]

Mjesto se nalazi na križanju dvije stare autoceste Trier-Kirchberg-Bingen-Mainz (danas Bundesstraße 50) i Mittelmosel-Nahe (now Bundesstraße 421). Od 1990. godine unutarnji dio Kirchberga je pošteđen teškog teretnog transporta na obilaznici B50. Također, 10 km istočno od grada nalazi se međunarodna zračna luka Frankfurt-Hahn.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Grad partner[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Podaci njemačkog zavoda za statistiku (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 22. listopada 2012. Pristupljeno 11. veljače 2013.
  2. Der Landeswahlleiter Rheinland-Pfalz: Kommunalwahl 2009, Stadt- und Gemeinderatswahlen
  3. Gradsko vijeće Kirchberga. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. srpnja 2013. Pristupljeno 11. veljače 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Portal Njemačke – Pristup člancima sa tematikom o Njemačkoj.