Klupa

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Drvena klupa u vrtu.

Klupa je vrsta namještaja, koji se najčešće izrađuje od drveta ili kombinacije više materijala: metala, lijevanog željeza, kovanog željeza, betona ili umjetnih materijala. Klupe mogu biti raznih oblika i veličina, s ili bez naslona za ruke i leđa. Najčešće su namijenjene za vanjsku upotrebu, za sjedenje u parkovima, okućnicama i vrtovima te tako predstavljaju dio urbanog pokućstva, odnosno uličnog pokućstva grada.

Drvene klupe koje se izrađuju isključivo od drveta mogu se dizajnirati na mnogo načina, a najčešće se koriste u dvorištima i vrtovima. Drvene klupe potrebno je zaštititi kvalitetnim premazima koji će ih zaštititi od raznih vremenskih nepogoda: sunca, kiše, snijega i sl. Klupe od kombinacije metala, lijevanog željeza i drva najčešće se koriste u uređenju javnih površina, parkova, gradskih trgova i sl. zbog svog izgleda, fizičke izdržljivosti i jednostavnog pričvršćivanja na betonsku podlogu.

Crkvene klupe i klupe unutar bogomolja ponekad su opremljene dodatnim dijelom za klečanje. Mogu biti različitih stilova, uključujući tradicionalne, moderne i zakrivljene kako bi odgovarale i nadopunjavale arhitektonske stilove i prostore crkvi. Klupa za pohranu je kombinacija prostora za sjedenje i kutije za pohranu, koja se često koristi za čuvanje vrtnih potrepština ili opreme za roštilj. Vrtne klupe slične su klupama u parkovima, ali su duže i nude više mjesta za sjedenje.[1] Neki gradovi postavili su naslone od par daski za odmor ljudi na javnim površinama, gdje nema mjesta za obične klupe.[2]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hazel Evans (2006). Patio garden. Frances Lincoln ltd. ISBN 0-7112-2471-4.
  2. https://www.phillyvoice.com/septa-leaners-benches-complaints-feedback-frankford-69th-street-station/ Preuzeto 6. prosinca 2022.