Kocaeli (poluotok)

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "poluotok".
(Primjeri uporabe predloška)
Kocaeli (istok) i Çatalca (zapad), odvojeni Bosporom

Poluotok Kocaeli leži u sjeverozapadnom uglu Anadolije u Turskoj, i odvaja Crno i Mramorno more na azijskoj strani tjesnaca Bospor. Otprilike jedna trećina Istanbula, jednog od najmnogoljudnijih gradova svijeta, zauzima njegov zapadni dio, a Izmit, drugi veliki grad, nalazi se na najistočnijoj točki poluotoka.

Geografija[uredi | uredi kôd]

Poluotok se nalazi na sjeverozapadnom uglu Anadolije. Duljina prema zapadu je 90 km, a prosječna širina je oko 40 km. Graniči s Crnim morem na sjeveru, Mramornim morem na jugu i tjesnacem Bosporom na zapadu. Geografi ga smatraju dijelom podregije Kocaeli Çatalca, gdje je Çatalca poluotok s druge strane Bospora.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Zajedno s tjesnacem Dardaneli, prolaz kroz Bospor i poluotok Kocaeli glavni je prolaz ljudi iz Europe u Aziju. U stara vremena neki od njih bili su Frigijci, Bitinijanci i Galaćani. No, dok su se Frigijci i Galaćani doselili u Srednju Anadoliju, Bitinci su bili ti koji su kontrolirali regiju znatno vrijeme. Hanibal, kartaški zapovjednik koji se sklonio u Bitiniju, umro je na poluotoku Kocaeli[2] oko 182. pr. Kr. Njegov grob može biti oko Dilovasıja ili u Gebzeu, otprilike na sredini poluotoka Kocaeli. Kasnije je poluotok bio dio Rimskog Carstva, Bizantskog Carstva i Osmanskog Carstva. U bizantsko doba i među lokalnim grčkim stanovništvom do početka 20. stoljeća poluotok je bio poznat kao Mezotinija (Μεσοθυνία, "Srednja Tinija").

Stanovništvo i gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Poluotok Kocaeli jedno je od najindustrijski razvijenijih regija Turske. Otprilike jedna trećina Istanbula, jednog od najmnogoljudnijih gradova svijeta, leži na najzapadnijoj točki poluotoka Kocaeli, a İzmit, drugi veliki grad, na najistočnijoj točki poluotoka. Južna obala (Mramorno more) između ova dva mjesta prošarana je naseljima, tvornicama i brodogradilištima. Gustoća naseljenosti uz ovu obalu je vrlo velika, za razliku od sjeverne (crnomorske) obale.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Geografske stranice. cografya.gen.tr (turski)
  2. Sveučilište Kocaeli (turski). Inačica izvorne stranice arhivirana 10. kolovoza 2010. Pristupljeno 8. studenoga 2010.
  3. Geografski portal. 1bilgi.com (turski). Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Pristupljeno 21. listopada 2021.