Kosovska rijeka

Izvor: Wikipedija
Kosovska rijeka
Rijeka
Položaj
DržaveBiH
Fizikalne osobine
Plovna od – donije plovna
Tok rijeke
Ušćesjeverno od Ustikoline
Slijevcrnomorski
Ulijeva se uDrina

Kosovska rijeka je rječica u BiH.

Kosovska rijeka teče cijelim tokom kroz Federaciju BiH. Lijeva je pritoka Drine. Izvire kod Kunduka. Teče pored Mravljače, Kosova, Ligata. U nju se ulijeva Ligački potok. Zadnje kilometre uz Kosovsku rijeku prolazi lokalna cesta Ustikolina - Delijaš. Kosovska rijeka ulijeva se u Drinu kod Ustikoline. Ustikolina se pruža duž Drine i stambeni dio završava s Kosovskom rijekom.

Kosovska rijeka povremeno nabuja i poplavi lokalne puteve, ošteti gazeći sloj i onemogući prometovanje putničkih vozila.[1] Radi zaštite od poplava i Svjetska banka surađuje na pripremi projekta u kojem bi se od poplava Kosovske rijeke zaštitila Ustikolina.[2]

Kosovska rijeka, kao i Drina, Prača i Kolina, iznimno je bogata svim vrstama riječnih riba, što vikendima privlači desetke športskih ribolovaca.[3] Poznata je drinska mladica.[4]

U planu je izgradnja male hidroelektrane (MHE) Kosova na Kosovskoj rijeci. Planirana snaga je 380 kW, što je donji prag isplativosti, a inicijativu za njenu izgradnju pokrenulo je privredno društvo „Opes“ d.o.o. iz Sarajeva. Do 2012. Kosovska rijeka nije bila ispitana s apekta hidrologije i morfologije. Mjesno športsko ribolovno društvo dalo je povoljno mišljenje s aspekta ugroženosti vodotoka flore i faune. Osim što bi zaposlila lokalno stanovništvo, kao dio njene izgradnje sanirani bi bili putni pravci na tom području te putni pravci koji vode do same centrale.[5] Planovi koji su uslijedili povećali su planiranu instaliranu snagu MHE na 510 kW.[6][7]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Online zemljovidi
  1. (boš.) Općina Foča-UstikolinaArhivirana inačica izvorne stranice od 15. travnja 2016. (Wayback Machine) Poplave na području Općine, 4. ožujka 2016. (fotografije)
  2. (srp.) Ekapija Za mjere zaštite od poplava u slivu rijeke Drine planirano 10 mil USD - Prvi radovi predviđeni u 2015.
  3. Turistička ponuda Općine Foča-Ustikolina Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona (boš.)
  4. (boš.) Turistička zajednica Bosansko-podrinjskog kantonaArhivirana inačica izvorne stranice od 16. travnja 2016. (Wayback Machine) Lov i ribolov (boš.)
  5. (boš.) Vlada BPK-a. Ministarstvo za privredu Slijedi izgradnja MHE „Kosova“ na Kosovskoj rijeci, 4. srpnja 2012. (pristupljeno 4. travnja 2016.)
  6. (boš.) Službena stranica Bosansko-podrinjske županije Goražde P O Z I V na Javnu raspravu o procjeni uticaja na okolinu tokom gradnje i eksploatacije pogona MHE „Kosova“ intalisane snage 510 kW na vodotoku Kosovska rijeka na području općine Foča-Ustikolina, 9. svibnja 2013. (pristupljeno 4. travnja 2016.)
  7. (boš.) [http://www.bpkg.gov.ba/media/images/2013/05/Javni-poziv.docx Dokument - P O Z I V na Javnu raspravu o procjeni uticaja na okolinu tokom gradnje i eksploatacije pogona MHE „Kosova“ intalisane snage 510 kW na vodotoku Kosovska rijeka na području općine Foča-Ustikolina (pristupljeno 4. travnja 2016.)