Kristina Gavran

Izvor: Wikipedija

Kristina Gavran rođena je 1987. godine u Zagrebu. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 2013. godine. Tijekom studija radi kao dramski pedagog u Teatru Tirena, glumi u predstavama za djecu i mlade, piše za teatar.hr i vodi radionice kreativnog pisanja i dramske igre za djecu i odrasle.

U tom razdoblju nastaju i drame: Zvonimir, Pred vratima, Gaudeamus igitur – prizori iz studentskog života, Dedal i Ikar te Napušteni. Na Akademiji su joj izvedene drame Zvonimir, Pfanova i Dedal i Ikar u sklopu projekta DeSADU i KRADU festivala, a drama Dedal i Ikar je zatim predstavljena i na Malim noćnim čitanjima u ZKM-u.

Surađuje s Dramskim programom Hrvatskog radija u čijem su programu izvedene drame Dedal i Ikar, Gaudeamus igitur – prizori iz studentskog života, te Spremni.

Drama Spremni nagrađena je prvom nagradom Marin Držić koju dodjeljuje Ministarstvo kulture za 2012. godinu, a praizvedena je u Zagrebačkom kazalištu mladih 2014.godine u režiji Saše Božića.

Gavran je dva puta nagrađena i za svoje drame za djecu nagradom Mali Marulić. Za dramu Dječak koji je tražio zmaja osvojila je drugu nagradu 2012. godine i drama je premijerno izvedena u kazalištu Scena Gorica u režiji Damira Mađarića 2014. godine. Iste godine osvaja treću nagradu Mali Marulić za dramu Koruptivitis u Mišogradu.

Na posljednjoj godini studija Gavran dobiva Erasmus stipendiju i odlazi na stručnu praksu u Birmingham u The Blue Orange Theatre gdje radi kao dramaturg na projektima tijekom šest mjeseci, od čega izdvaja dramaturgiju predstave Ljubavnik lady Chatterley u režiji Tine Hofman.

U Birminghamu također otkriva pripovijedanje i priključuje se grupi Flashlight storytellers s kojima ostvaruje brojne nastupe. Godine 2014. izabrana je u jednogodišnji program potpore mladim umjetnicima REP Foundry koji vodi najveće gradsko kazalište Birmingham Repertory Theatre.
2019. godine premijerno je izvedena njezina prva drama pisana na engleskom jeziku Papar i med u produkciji kazališne udruge Notnow Collective, a u jednom od najvažnijih regionalnih kazališta u Engleskoj Derby Theatre.

Praizvedbe[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]