Macaklini

Izvor: Wikipedija
Macaklini
Gekko gecko
Gekko gecko
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Podred: Lacertilia
Porodica: Gekkonidae
Gray, 1825.
Potporodice
Aeluroscalabotinae

Eublepharinae
Gekkoninae
Teratoscincinae
Diplodactylinae

Macaklini, ponekad i gekoni (Gekkonidae) su najmnogobrojnija porodica guštera. Žive na Zemlji već oko 50 milijuna godina, i zahvaljujući iznimnoj prilagodljivosti, osvojili su i žive u vrlo različitim staništima, od umjerenog područja do tropa, pa čak i pustinja. Do danas je poznato 97 rodova s 1081 vrstom koje su, ovisno o obliku i porijeklu, razvrstane u 5 potporodica (vidi taksokvir).

To su mali do srednje veliki gušteri, koji narastu do između 4 cm i 40 cm. Poznate su i dvije vrste macaklina, Hoplodactylus delcourti i Phelsuma gigas, koji su bili veliki oko 60 cm, no obje vrste izumrle su u 19. stoljeću.

Većina vrsta su noćne, odnosno životinje sumraka (oko 75%) i neupadljivo obojeni. Mekana koža pokrivena im je kvržicama i malim bodljama. Na širokoj glavi dominiraju velike oči okomito izduženih zjenica prilagođene tom načinu života, a u ustima imaju malene zube.

Ove plahe i obično vrlo brze i okretne životinje izlaze u rani sumrak ili tijekom dana na sunčanje, kao što to inače rado rade dnevni gekoni, koji su za razliku od svojih "noćnih" rođaka upadljivo obojeni i imaju okrugle zjenice.

Macaklini se dijele i na temelju oblika prstiju. Grubo, može ih se podijeliti na gekone s prianjaljkama, i s kandžicama. Prsti prve grupe obrasli su milijunima najfinijih dlačica koji, koristeći Van der Waalsove sile stvaraju savršenu adheziju s podlogom, pa se mogu kretati čak po staklu ili plafonu. Postoji čak 6 klasifikacija prema prstima.

U Hrvatskoj žive dvije vrste: zidni macaklin (Tarentola mauritanica) i kućni macaklin (Hemidactylus turcicus). Za razliku od ostalih guštera, većina pripdanika ove skupine se može glasati.

Zanimljivost[uredi | uredi kôd]

Na Siciliji se kaže da je boravljenje macaklina u nekoj kući ili na nečijoj zemlji znak da je vlasnik dobar čovjek. Naime, postoji vjerovanje da gekoni dolaze samo tamo gdje je dobra, vedra i ugodna atmosfera.

Sistematika macaklina[uredi | uredi kôd]

U porodicu macaklina ubraja se oko 180 vrsta svrstanih u 5 natporodica. Ovdje se daje popis do razine redova:

Aeluroscalabotes felinus
Leopardni macaklin
(Eublepharis macularius)
Domaći macaklin
(Cosymbotus platyurus)
Uroplatus sikorae sameiti
Zeleni macaklin (Nautinus elegans)


Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Macaklini