Mediteranska lepezasta palma

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
mediteranska lepezasta palma
Mediteranska lepezasta palmaZingaro (Sicilija)
Mediteranska lepezasta palma
Zingaro (Sicilija)
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Liliopsida
Red: Arecales
Porodica: Arecaceae
Rod: Chamaerops L.
Vrsta: C. humilis
Dvojno ime
Chamaerops humilis
L.
Područje života

Mediteranska lepezasta palma (niska žumara, grmasta žumara, lat. Chamaerops humilis) je prilično otporna palma. Otporna je do -11°C i stvara niže drvo, do 8 m te ponekad stvara žbunove od više stabala. Ukoliko se sadi na vrlo dobro dreniranom zemljištu može izdržati i nešto niže temperature. Ova vrsta je izrazito heliofilna pa stoga traži puno sunce. Po obliku je vrlo varijabilna.

Stanište joj je sjeverni Maroko i Iberski poluotok a autohtona je i na Azurnoj obali, a izuzetno se često sreće u kulturi u cjelom mediteranskom i submediteranskom području, s tim da pojedinačnih primeraka ima i u središnjoj Europi, pa čak i u južnoj Švedskoj (uz zaštitu zimi) .

Listovi joj stradaju od leda, a terminalni pup je dosta osjetljiv na duže periode vlage. Lišće je zeleno do tamnozeleno. Na stablu, koje se blago širi od podnožja ka vrhu, su primjetni ostaci peteljki (više u gornjem delu),uglavnom pretvoreni u bodlje. Stvara izdanke iz korena pomoću kojih se može razmnožavati. Cvjetovi su žute boje (dvodoma biljka). Ovu palmu treba normalno zaljvanje no može izdržati duge periode suše. Smatra se da je jedna od dvije europske autohtone palme, uz Phoenix theophrastii, a definitivno je jedina koja se može naći na kontinentalnom djelu. Na jadranskoj obali donedavno nije bila prisutna u značajnijim količinama međutim u zadnje vrijeme se počinje saditi po parkovima a osobito u betonske žardinjere kao ukras primorskih gradova.